Príhovor gen.biskupa ECAV I. Eľka pri stretnutí s pápežom Františkom

Príhovor gen. biskupa ECAV Ivana Eľka pri príležitosti ekumenického stretnutia s pápežom Františkom

Príhovor gen. biskupa ECAV Ivana Eľka pri príležitosti ekumenického stretnutia s pápežom Františkom

Krátko po osobnom stretnutí pápeža Františka s členmi Ekumenickej rady cirkví sa predseda ERC a zároveň generálny biskup Evanjelickej cirkvi na Slovensku, Ivan Eľko vyjadril:”Prekvapila ma samotná reč. Množstvo detailov, ktorými vo svojom príhovore pápež František vystihol stav našej krajiny dokazuje, že na pedantnú prípravu si vyhradil nie krátky čas. Fascinuje ma neúnavnosť jeho služby a veľmi si vážim, že prvým stretnutím v jeho programe na Slovensku bolo práve stretnutie s ekumenickou obcou. Vnímam, že je veľmi úzko fokusovaný na službu maličkým a najbiednejším- tým žije. Toto je jeho životná témy a tú prízvukoval aj na našom stretnutí.” Pri veľmi osobnej rozlúčke si evanjelický biskup Ivan Eľko odniesol aj vzácny odkaz od pápeža Františka: “Povedal mi veľmi osobne: “Zostaňte slobodní v Kristovi.”

 Vaša Excelencia, pápež František, drahý brat v Ježišovi Kristovi!

     Pokladám si za veľkú česť a privilégium privítať Vás na Slovensku a srdečne Vás pozdraviť v mene siedmych členských cirkví a piatich pozorovateľských cirkví a náboženských spoločností Ekumenickej rady cirkví na Slovensku, ako jej predseda.

 Slovensko prežíva zvláštny čas, z mnohých hľadísk. Je zvláštny – a zároveň vzácny – aj z hľadiska ekumenického. Minulý rok sme si pripomenuli 490. výročie prednesenia Augsburského vyznania. Ekumenická prekladateľská komisia kresťanom na Slovensku dala do ruky vzácny dokument „Od konfliktu k spoločenstvu“. Chceme ho spoločne študovať ako rímskokatolícki a evanjelickí teológovia a duchovní na spoločnej teologickej konferencii. Rovnako ho odporúčame ako múdre a budujúce čítanie našim miestnym ekumenickým spoločenstvám.

     Zároveň je tento rok rokom dvadsiateho výročia prijatia dohovoru o vzájomnom uznávaní si Krstu svätého. Na Slovensku to bola prelomová ekumenická udalosť, týkajúca sa rímskokatolíckej cirkvi oboch obradov, Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania a Evanjelickej cirkvi metodistickej. Máme odvahu viery ponúknuť pripojenie sa k dohode aj ďalším cirkvám. Tešíme sa, ako tému Krstu svätého a jeho ekumenických dôsledkov zdôrazňujete Vy, Vaša Excelencia, pápež František, napríklad vo Vašom prejave pri stretnutí so zástupcami Svetového luteránskeho zväzu, dňa 25. júna tohto roku. 

     Cirkev sa vo svojej histórii štiepila v časoch veľkých vieroučných a spoločenských kríz. Protestantské cirkvi na Slovensku – dedičia reformácie zo 16. storočia a ďalších prebudeneckých hnutí, vznikli v dôsledku krízy stredovekej zbožnosti i renesančného typu pápežstva. Vtedy platila schéma, že kríza jedného dáva šancu vyrásť druhému, ktorý sa snaží o autentickejšie kresťanstvo.

     Cítime, že dnes nás už takáto schéma nemôže uspokojiť. Túžime, aby platilo niečo iné: v dobre a napredovaní jedného, je ukryté aj dobro a napredovanie druhých. Dnes už nemôžeme mať žiadnu radosť zo sledovania kríz a konfliktov, umenšovania počtov, pohasínania viery. To nás všetkých spoločne sťahuje dolu. Tešíme sa z napredovania a rastu iných! Chceme si žehnať a hľadieť na seba prajne.

     Takto pozeráme aj na Vašu návštevu na Slovensku, Vaša Excelencia, pápež František a na jej ovocie. Budeme sa nesmierne tešiť, ak ona prehĺbi záujem o verný kresťanský život u našich milých sestier a bratov rímskych katolíkov. Takto pozeráme aj na Vaše globálne účinkovanie ako vrcholného predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi. Takto pozeráme aj na účinkovanie dôstojných bratov slovenských rímskokatolíckych biskupov. Rovnako aj na účinkovanie miestnych kňazov a všetkých dobrovoľne slúžiacich laikov. Ak celá táto nesmierne široká a bohatá služba ľudským dušiam, konaná či na globálnej, alebo na miestnej úrovni, je konaná z pozícií starých ekumenických vyznaní kresťanskej viery, z vernosti Písmu, zo skutočnej, Kristovej lásky a z odmietnutia kompromisov so svetom, potom prináša požehnanie nie len tým, ktorým je táto služba priamo určená, ale mnohým ďalším, v iných cirkvách. Sme presvedčení, že z duchovného požehnania jednej cirkvi môžu mať úžitok aj iní, z iných cirkví. Opakujeme: v dobre jedného je ukryté aj dobro ďalších.

     Vaša Excelencia, pápež František, drahý brat v Ježišovi Kristovi, vitajte a prežite na Slovensku bohaté a požehnané dni! Prajeme Vám dar dobrého telesného zdravia a sily, v Kristovej láske sa obnovujúce pastierske srdce a vedenie Ducha Svätého pre Vaše slová, rozhodnutia a postoje.

     Tešíme sa a vážime si, že v tejto vzácnej chvíli tu môžeme byť všetci spolu v tomto ekumenickom spoločenstve. Prijmite, prosím, tento náš úprimne vyslovený pozdrav.

     Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, predseda Ekumenickej rady cirkví na Slovensku.

Komentáre k “Príhovor gen.biskupa ECAV I. Eľka pri stretnutí s pápežom Františkom

  1. lubo batka st

    Keďže som počúval priamy prenos, poznamenávam, že br.gen.biskup použil oslovenie: Vaša svätosť (nie exelencia), ale neoslovoval ho: svätý otec. Inak: Vaša exelencia je dostatočné.

Komentovať