Čo s bremenom ustarostenosti?

          Čo s bremenom ustarostenosti?

Vychovávaj, vychovávaj,

čo dobrého to znať dávaj,

Kriste náš,

porastieme v dobrom, keď nás

vychováš.

Prenesieme kríž a bôle…

V Tvojej škole, dobrej škole

rásť nám daj,

snahám naším požehnaj!  Amen.  (M.R.)

F 4, 11 – 13:

   „Nehovorím to preto, že mám nedostatok; lebo ja som sa naučil pristať na tom, čo mám. (12) Viem sa aj uskromniť a viem aj v hojnosti žiť. Už som vo všetkom možnom pocvičený: sýty byť aj hladovať, hojnosť mať i núdzu trpieť. (13) Všetko môžem v Kristovi, ktorý ma posilňuje”. Amen

   Bohumilí kresťania, bratia a sestry v Pánovi!

   Téma dnešnej nedele je: bremeno ustarostenosti. Je to téma každodenná a pritom stará ako ľudstvo samo. Vynára sa na obzore našich životov a dotýka sa aj nás kresťanov. Moderný filozof označil ustarostenosť za základný pocit dnešného človeka.

   Sme ustarostení azda o všetko: o seba, o deti, o zamestnanie, o dôchodky, o seniorov, o pokoj a mier, ale aj o celé množstvo drobných, každodenných vecí. Slová Pána Ježiša v Lukášovom evanjeliu spomínajú osobitne otázky každodenných telesných potrieb: Nebuďte ustarostení o svoj život: čo budete jesť, ani o telo: čo si oblečiete; lebo život je viac ako pokrm, i telo je viac ako odev. Všímajte si havranov: nesejú, ani nežnú; nemajú komory ani stodoly, a Boh ich živí. O čo viac ste vy ako vtáci? A tým, že ste ustarostení, kto z vás môže si predĺžiť vek čo aj len o lakeť. — Preto ani vy nehľadajte, čo budete jesť a čo piť, ani sa tým neumárajte, lebo to všetko hľadajú národy tohto sveta, a váš Otec vie, že to potrebujete. Ale hľadajte radšej Jeho kráľovstvo, a tamto bude vám pridané. Neboj sa, malé stádočko, lebo zaľúbilo sa vášmu Otcovi dať vám kráľovstvo”. (Lk 12, 22 – 24; 29 – 32)

   Samozrejme, to nie je návod pre konanie človeka, aby nevykonal svoj diel práce a svoje úlohy dané nebeským Otcom. Nemožno ich chápať ako príkaz pre poľnohospodárov, aby ani nesiali, ani nežali obilie. Musíme rozlišovať medzi slovomstarať sa”, v zmysle konať a pracovať a slovomustarostenosť”, ktoré je prejavom nedôvery v milostivého Pána Boha ako nášho Stvoriteľa a láskavého Otca všetkých ľudí. On nás a naše konanie vždy prechádza svojím konaním achce, aby všetci ľudia boli spasení”.

   Ustarostenosť je strach, ktorý opanúva človeka tam, kde nie je viera a dôvera v Pána Boha. Dôvera v Jeho dobrotu a v Jeho zasľúbenia, ktoré nám dal. Takejto nedôvery, a malej viery” nás chce Pán Ježiš zbaviť, chce nás zo strachu vyslobodiť a preto vždy prináša pokoj a radosť do života svojich verných. Ustarostenosť o zajtrajší deň a o budúcnosť znehodnocuje a vyprázdňuje našu prítomnosť. Kto je ustarostený o zajtrajší deň, často sa nevie radovať z prítomnosti a z danej chvíle, ktorá je nám darovaná. Človek si myslí, že to, čo dnes máme a prežívame je zlé a nedostatočné a dobre bude až potom, keď dosiahneme viac ako máme dnes. Moderná reklame hovorí: Otecko, mamička, chceme sa mať lepšie”! 

    Apoštol Pavel nám však svedčí nasledovne: Ja som sa naučil pristať na tom, čo mám. Viem sa aj uskromniť, viem aj v hojnosti žiť. Už som vo všetkom možnom pocvičený: sýty byť, aj hladovať, hojnosť mať i núdzu trpieť. “ – To nie je rezignácia na dobrý s dôstojný život, alebo na spravodlivosť a slobodu v našej prítomnosti. Nie je to ani nejaký fatalizmus, nutnosť zmieriť sa so všetkými nedostatkami, keď si vzdychneme: nedá sa nič robiť! Ako sme už povedali: My máme svoje úlohy a úpvinnosti uložené Pánom Bohom. Ale nie všetko je v našej moci. Tak, ako roľník, keď zorie pôdu, zaseje na zimu obilie, urobí čo maá a trpezlivo vie čakať na dážď, alebo sneh a príhodné počasie, lebo vie, že všetko toto už sám neovplyvní. Ale nie je ustarostený, či zem a polia prinesú hojnú úrodu. Práve toto trpezlivé čakanie roľníka, dáva apoštol Jakub ako príklad pre našu vieru a nádej v Pána Ježiša Krista. Práca, modlitba a trpezlivosť je ozdobou veriaceho kresťana. 

    Aj apoštol Pavel svedčí o viere v Krista ako o sile a o nádeji na ktorú sa smieme a máme oprieť pri nesení našich bremien a skúšok. Spoliehajme sa vo svojich zápasoch na Ježišove zasľúbenia, vediac, že koniec každej cesty je v Pánových rukách. Napriek tomu, že v tomto svete zloba večne brojí” mal apoštol osobnú skúsenosť: Všetko môžem v Kristu, ktorý ma posilňuje”.  Tak ako spievali husitskí Boží bojovníci,že konečne s Ním vždycky zvíťazíme”, tak verme aj my.

   Milí bratia a sestry, milé deti a mládež!

   Keďže sa v uplynulých dňoch začal nový školský rok a s ním nové práce a povinnosti školákov, rodičov a učiteľov, Pán Ježiš nás chce svojím slovom aj v tejto oblasti života povzbudiť a zbaviť ustarostenosti. Mnohí ľudia, mnohé rodiny sa pýtajú: Aký bude nový školský rok? Čo nám prinesie? Aká bude kvalita vyučovania ? Bude dosť kvalitných učiteľov na všetky predmety? Budú primerane zaplatení štátom? Dokážu samosprávy zabezpečiť dobré podmienky na vyučovanie? Budú mať žiaci radosť z vyučovania?“  

    Otázok a starostí je aj v tejto oblasti života veľa a veľa je aj ustarostenosti. Majú ich učitelia, pedagogickí i nepedagogickí pracovníci školy , aj samotní žiaci a študenti. Nie všetci sa na školu tešia. Svedčia o tom anonymné telefonáty o uložení výbušnín v školských priestoroch, na ktoré už nestíhajú reagovať policajti. Je to znak veľkého úpadku morálky, ak sa niekto pre akýkoľvek dôvod vyhráža zabíjaním detí a školákov. Iste to zvyšuje ustarostenosť rodičov, učiteľov i detí.

    Nielen deti tohoto sveta, ale aj my ako kresťania a spoločenstvo evanjelickej cirkvi sme neraz ustarostení pre nedostatky, ktoré vidíme pri vyučovaní náboženstva v školách, alebo pri pohľade na nízke počty konfirmandov a pokonfirmačnej mládeže.

   V pominulý pondelok kňazi nášho seniorátu na svoje SPK so smútkom konštatovali: máličko bolo detí na seniorálnych aktivitách s deťmi a mládežou! Vyslovili obavy ustarostenosti vzhľadom na budúcnosť: kde tento úpadok skončí?

    Je možné, že podobnú ustarostenosť a obavy zdieľate aj vy, vo vašom cirkevnom zbore v Holíči. Hľadajme spoločne východisko tam, kam ukazuje apoštol Pavel:Všetko môžem v Kristu, ktorý ma posilňuje”.

   Náboženská výchova a výučba v školách sa stala problémom už dávno. Nie je to niečo nové a nečakané. Čo teda môžeme a máme robiť? Predovšetkým chcem povedať, že to nie je len úloha a služba farárov a učiteľov náboženstva. Osobne som presvedčený, že so snahou o nápravu a zmenu myslenia a konania je potrebné začať v rodinách. To je totiž zrejmé a jasné biblické odporúčanie a stanovisko. Pán Ježiš rodičom detí i učeníkom povedal: „Dovoľte dietkam prichádzať ku mne a nebráňte im, lebo takých je kráľovstvo Božie”. Hľadať kráľovstvo Božie máme všetci a nemáme toto hľadanie odkladať na budúcnosť. Keďže naša evanjelická cirkev stojí na Božom slove v Písme svätom, v ňom sú odpovede na naše otázky.

– Tu nejde o nejaký osobný názor jednotlivca, ale o dôveru v Božie slovo: „Všetko môžem v Kristu, ktorý ma posilňuje”. – Reformácia od počiatku hlásala učenie o všeobecnom kňazstve veriacich a dala dôraz na zvesť Božieho slova. Znamená to, že všetci pokrstení sa majú cítiť ako Pánovi kňazi a služobníci.

Mnohé rodiny náboženskú výchovu odsúvajú na čas školskej dochádzky, alebo až na čas konfirmačnej prípravy. Jasne a krátko povedané: ak nezačneme zavčasu vychovávať deti v rodinách ako otcovia a matky, sotva sa dočkáme „žatvy”, či „dobrého ovocia” zo strany našej mlade. Ak sa deti stretnú so sejbou Božieho slova až ako šesť, či dvanásťročné, pôda ich sŕdc je už dávno obsiata inými náletovými rastlinami sveta”, či dokonca burinami”, alebo aj tvrdými drevinami”. 

     Bratia a sestry v Pánovi! 

    O tom, čo sa hovorí v našich domoch a bytoch, v našich obývačkách a detských izbách, môžeme predsa rozhodnúť my sami. Tu všade je miesto a priestor pre Kristovu školu, pre Jeho vyučovanie, Jeho evanjelizáciu, pre sejbu Jeho slova, ako to On sám chce a očakáva. Tu sa dá vytvoriť pevný základ viery, ktorý nikto a nič nezničí a na ktorom môžu naše deti a vnúčatá stáť aj v budúcnosti. My sami budeme tak zbavení ustarostenosti a nemusíme mať strach o našu cirkev, aj keď by bola iba malým stádočkom”. Tu platí:Neboj sa malé stádočko, lebo zaľúbilo sa vášmu Otcovi dať vám kráľovstvo”.

    Prosme aj dnes o Božie požehnanie nielen školského vyučovania, ale aj o vzrasť Kristovej školy a požehnanie vyučovania v našich rodinách a kresťanských domácnostiach. Sýťme sa všetci Božím slovom vo vedomí: Všetko môžem v Kristu, ktorý ma posilňuje”. Amen

    15.nedeľa po Svätej Trojici – začiatok školského roku – Holíč 2024 – Ľubomír Batka st.

Vložiť komentár