Stretnutie predsedu vlády a predstaviteľov cirkvi

Stretnutie predsedu vlády a predstaviteľov cirkví

Predseda vlády Igor Matovič prijal predsedu Konferencie biskupov Slovenska, bratislavského arcibiskupa-metropolitu Stanislava Zvolenského a generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, predsedu Ekumenickej rady cirkví Ivana Eľka. Na stretnutí sa zúčastnila aj ministerka kultúry Natália Milanová.

Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v záhrade Úradu vlády, poďakoval premiér Matovič za prijatie pozvania, za spoluprácu a rešpektovanie všetkých nariadení, ktoré sú pre všetkých veľmi obmedzujúce. Vyjadril nádej, že aj napriek tomu, že veľkonočné sviatky strávime vo svojich domácnostiach, budeme môcť osobne prežiť ich zmysel a posolstvo.

Mons. Zvolenský uviedol, že katolícka cirkev rešpektuje rozhodnutia vlády a uvedomuje si, že pre ochranu zdravia a života je nevyhnutné. Hoci s bolesťou vníma, že sa nemôžu konať verejné bohoslužby.

Generálny biskup Ivan Eľko zdôraznil, že vedenie cirkvi aj veriaci akceptujú nariadenia štátnych autorít a spoliehajú sa na ich erudovanosť. Spomenul, že aj biskupi evanjelickej cirkvi sa vo svojich usmerneniach pre duchovných odvolávajú na nariadenia hlavného hygienika a ostatných autorít. Vo svojom príhovore upriamil pozornosť aj na to dobré, čo v období koronavírusu vzniklo alebo začalo. Práve toto by sme si mali zachovať aj do ďalších dní po pandémii.  Pre Evanjelickú cirkev je v tomto období charakteristické rozšírenie pôsobenia do internetového priestoru. Iniciatívy existovali aj doteraz, ale v posledných dňoch sa rozvinuli do širokej rieky hodnotných a kvalitných obsahov na stránkach našich cirkevných zborov. Internet a sociálne posolstvo ovládli šikovní farári a farárky, ale aj laickí pracovníci, na ktorých je generálny biskup hrdý a ktorým patrí za ich snahu a aktivitu veľká vďaka. Verí, že tento trend aktivity v ONLINE priestore bude pokračovať aj po pandémii.

Biskupi sa počas návštevy zastavili aj v priestoroch pôsobenia krízového štábu. Všetkým prítomným poďakovali, vyslovili im svoje uznanie aj modlitebnú podporu.

Premiér informoval, že v tejto chvíli nevie stanoviť termín, kedy sa budú opäť sláviť verejné bohoslužby. Obaja predstavitelia cirkví toto stanovisko rešpektovali a opäť potvrdili rešpektovanie štátnych nariadení.

Galéria k článku

Tlačový odbor Úradu vlády SR

Komentovať