Deň samopašnosti…

 

Hej štrnásty marec, deň samostatnosti…“- takto sa začínala školská óda na Hitlerov diktát Slovensku v r.1939. Pri treťom výročí vzniku druhého Slovenského štátu spustila malá recitátorka na obecnej slávnosti svojskú, ale v podstate pravdivejšiu verziu tejto básničky: „Hej štrnásty marec, deň SAMOPAŠNOSTI…“. Zarazená smiechom publika, hľadala oporu u pána učiteľa, ale ani on sa nemohol zdržať smiechu. Smiešne by to aj bolo, keby to nebolo do plaču. Najskôr preto, že slovenskí neslobodní murári tohto štátu zabudli na fakt, že v skutočnosti nešlo o prvý Slovenský štát v 20.storočí. Prvenstvo totiž drží Maďarmi vyhlásená SLOVENSKÁ REPUBLIKA RÁD. Tá bola boľševického razenia naprojektovaná Moskvou. Slovenský štát naprojektoval Hitler a bol pre zmenu zameraný fašisticky a národno – socialisticky. Do európskych dejín vstúpil tak, že odstúpil Maďarsku asi tretinu územia Slovenska. (Každý špás niečo stojí! ). Aby nebolo pochýb o jeho smerovaní, hneď v septembri sa zúčastnil SŠ na demontáži Poľska, ktoré si rozobrali vtedajšie bratské mocnosti fašistického Nemecka a komunistického Sovietskeho zväzu. Tak sa začal napĺňať pakt Hitlera a Stalina, decentne nazývaný: pakt Ribentrop- Molotov. Tretím útočníkom do počtu bol Slovenský štát!      V domácej politike sa SŠ preslávil zrušením všetkých slobodných občianskych spolkov a združení a platbou v zlate za každého do koncentráku vyvezeného Židovského občana. Pokiaľ štátu dobre zaplatili niektorí bohatší zo Židov, dostali prezidentskú výnimku. Začala aj štátom organizovaná rabovačka židovského majetku nazvaná arizácia. Ďalším dielom seriálu hry na „samostatný“ Slovenský štát bola pomoc Nemecku v útoku na SSSR. Do likvidácie SNP nasadil SŠ domobranu – Hlinkovu gardu v spolupráci s oddielmi SS, Edelweis a podobnými skupinami šíriacimi prezidentom J.Tisom vyhlásený program „kresťanskej lásky a spravodlivosti“.

Za pôvodcov SNP vyhlásil SŠ „luteránov a židoboľševikov“. Skutočne kuriózne bolo vyhlásenie vojny Slovenského štátu Spojeným štátom americkým, ktoré – ak sa nemýlim- nebolo nikdy odvolané. Zrejme preto všetci pohrobkovia fašizmu majú dodnes na prvom mieste programu boj proti USA. Po skončení vojny víťazné mocnosti len vďaka účasti časti národa v SNP nezapočítali Slovensko medzi porazené štáty povinné platiť vojenské reparácie. Preto, keď príde 14.marec, nemôžem inak, iba si povzdychnúť s mojou tetou, vtedy školáčkou: „Hej, 14. marec- deň samopašnosti“.

V tento deň sa dodnes napriek všetkému spomenutému, ale aj nespomenutému novovekému barbarstvu na našom milom Slovensku aktivizujú stúpenci národného socializmu. Tí, ktorí boli jeho súčasťou i tí, ktorí sa o ňom nedostatočne učili v škole, alebo sa o SŠ neučili vôbec.

V tomto roku sa nám Deň samopašnosti, 14.marec obzvlášť vydaril. Okrem staronových „hnedých“ si svojich „desať minút slávy“ zažil aj salenziánsky páter, popierajúci verejne výčiny holokaustu. Ako dôchodca by mal cestu do Serede, do múzea holokaustu zadarmo a do Osvienčimu len za pár babiek. On zostal radšej doma s pocitom horkosti, že „doma nikto nie je prorokom“. Lenže proroci bývali vždy dvojakí: praví a falošní.

Ku dňu samopašnosti prispel významne aj šéf strany Smer, ktorá „utrpela“ volebné víťazstvo v nedávnych voľbách. Otvoril karty a pozval na rokovanie o delení moci aj ďalších prahnúcich po koka-kolovom občerstvení. Vzniká z toho unikátny, ako pán R.Fico s obľubou hovorieva: zlepenec. Socialisti v objatí s nedávnym samozvaným šéfom pravice, „Gazdom“ Slovenska R.Procházkom. Druhý pár štvorhry tvoria osvedčení národní harcovníci. Slotu zastupuje podpredseda SNS, teraz už novopečený predseda Danko,  v bratskom objatí s maďarsko- slovenským zlepencom Mostu Híd B.Bugára. Títo vytvárajú novú nádej pre občanov Slovenska, ktorí tu ešte z rôznych dôvodom zostali. Keďže platí, že „po zlom, nečakaj dobré“ a na druhej strane „nikdy nebolo tak zle, že by nemohlo byť aj horšie“, niet dôvodu zásadne meniť úvodný slogan a s básnikom volať: „Hej, 14.marec! Deň samopašnosti..!“Ešte že máme v hymne: uistenie: „…nebesá nám zostan!”

Ľ. Batka st.

Komentovať