Ako obdivovať Božie stvorenie

Ako obdivovať Božie stvorenie

Vybral som zopár aplikácií do telefónu, ktoré Vám pomôžu obdivovať Božie stvorenie, menovite rastliny, vtáky a hviezdy a vaše okolie. Som nimi nadšený a okrem obdivu krásy a rozmanitosti prírody a môjho okolia žasnem aj nad tým ako táto technológia funguje. Veď posúd’ťe sami:

1. Pl@ntNet je aplikácia, ktorá vám umožní identifikovať rastliny jednoduchým odfotografovaním pomocou telefónu. Veľmi užitočné, keď nemáte po ruke botanika!

Pl@ntNet je tiež veľký vedecký projekt: všetky rastliny, ktoré fotografujete, zbierajú a analyzujú vedci z celého sveta, aby lepšie porozumeli vývoju biodiverzity rastlín a lepšie ho chránili.

Funguje na kvitnúce rastliny, stromy, trávy, ihličnany, paprade, vinič, divé šaláty alebo kaktusy. V súčasnosti umožňuje rozpoznávať asi 20 000 druhov. Stále máme ešte 360 000 druhov na Zemi. Nebojte sa prispieť aj vy! Vaše pozorovanie bude posúdené vedcami a jedného dňa sa môže pripojiť k fotogalérii pre tento druh v aplikácii.

Aplikácia je užitočná na prechádzke, v lese ale aj vo vlastnej záhrade.
Funguje na Android aj Iphone a je zadarmo.

2. BirdNet – Appka Rozozná vtáky podľa ich spevu resp. zvukov? Výskumný projekt BirdNET využíva umelú inteligenciu a vie určiť 1 000 najbežnejších druhov vtákov žijúcich v Severnej Amerike a Európe. Na prechádzke môžete tak nahrať súboru pomocou mikrofónu vášho telefónu s Androidom a hneď zistiť, či BirdNET vie určiť (s určitou pravdepodobnosťou) druhy vtákov vo vašej nahrávke. Najmä teraz na jar je neuveriteľne zábavným spoločníkom v prírode aj s deťmi.

BirdNET je spoločný projekt organizácie americkej Cornell Lab of Ornithology and nemeckej Chemnitz University of Technology.

Appka na Android a je zadarmo.

3. Star Walk – Sprievodca nočnou oblohou (Night Sky Guide): Mapa Planét a hviezd je aplikácia pre začínajúceho astronóma, ktorá Vám identifikuje hviezdu v

hľadáčiku vášho mobilu: hviezdu, planéty, súhvezdia ale aj asteroidy, a satelity v reálnom čase na mape nočnej oblohy. Apka je dokonalým vzdelávacím nástrojom pre astronómiu pri hľadaní hviezd pre vesmírnych nadšencov všetkých vekových skupín.

Namierte mobil na nočnú oblohu – Stačí povoliť zdieľanie polohy a podľa aktuálneho času, kompasu a polohy telefónu Vám apka určí čo vidíte, jedným klikom sa dozviete o nebeskom telese viac. Neoceniteľný pomocník do teplých letných večerov.

Appka je na Iphone aj Android a je zadarmo.

4. GPS Nose – Inovatívna apka kde viete preskúmať svoje okolie, komunikovať s inými, napr. veriacimi na základe Vašej polohy v reálnom čase. Spoznajte svoje okolie – nájdite najbližie ohnisko, nových priateľov, chatujte vo svojom okolí, píšte súkromné správy a ukladajte svoje miesta. Zdieľajte svoju polohu s priateľmi a rodinou. Zostaňte vo svojom okolí anonymní alebo aj nie. Zoznámte sa s novými ľuďmi na pláži, vo vlaku alebo počas sviatkov. Apka spraví z Vášho telefónu virtuálny megafón, môžete umiestniť správu tam kde ste a ľudia až do 20km ju uvidia.

Načo to je? Spýtajte sa vodiča v dopravnej zápche, ako to vyzerá dopredu. Nájdite niekoho, kto by sa najedol spolu, alebo sa k niekomu pripojte na výlet na bicykli večer. Realita namiesto virtuality. Navigujte s naším kompasom aj bez internetu: GPS stačí. Pošlite niekomu svoju pozíciu prostredníctvom SMS, aby ste sa mohli navzájom stretnúť aj offline, bez mapy. Označte nezáme miesta, aby ste sa tam mohli navigovať neskôr. Napríklad, kde ste zaparkovali 🙂
Apka je aj v slovenčine.

Táto aplikácia na Iphone aj Android a je bezplatná.

Komentovať