Desať pravidiel diskusie na evanjelik.sk

Desať pravidiel diskusie na evanjelik.sk

1. Prečítajte si a dodržujte tieto pravidlá. Sú to pravidlá pre komentovanie a diskutovanie na portále.

Čo to znamená? “Máme sa Pána Boha báť a máme Ho milovať”, a našim spoludiskutujúcim nemáme znepríjemňovať život tým, že tieto pravidlá nedodržujeme.

2. Snažte sa vyjadrovať k témam, ktoré sa aspoň jemnúčko týkajú života evanjelikov a kresťanov na Slovensku.

Čo to znamená? Určite máte čo povedať k iným témam, ako napr. svetová politická situácia, a sú aj aktuálne politické a iné témy, o ktorých tu ľudia naozaj radi budú diskutovať, ale pamätajte na to, ze vačšina z nás sa tu prihlásila kvôli “evanjelik” a “sk”.

3. V nadpise (Názov:) uveďte vystižný popis Vášho príspevku.

Čo to znamená? Niektorí z prítomných diskutujúcich pracujú alebo inak zabíjajú čas a preto nemusia mať čas čítať všetky príspevky do podrobností, kým sa dozvedia že si daný prispevok vlastne nechceli prečítať, lebo nadpis je o inom, ako obsah. Uľahčite im toto trpké sklamania. Príklad zlého nadpisu: „asdfgjh“, „môj názor“, „toto si prečítajte“…

4. Píšte stručne a výstižne. Píšte “gveci”.

Čo to znamená? Nepíšte dlhe traktáty. Nikto to nebude čítať. Vážne. Stačia dva krátke odstavce. Píšte jasne, aby sa Vám dalo rýchlo a ľahko porozumieť. Neopakujte svoje príspevky, odkážte na už napísané.

Ak píšete mimo hlavnej témy, uveďte to v nadpise. Viacerí ocenia, keď v nadpise bude napr. “Od veci”, alebo ak chcete vyzerať učene, “Off topic”. Moderátori budú tiež mocť Váč príspevok preradiť tam kam patrí.

Reagujte na správny príspvekov. Pod každým príspevkom je link “odpovedať”, kliknite na ten, na ktorý reagujete. Bude to potom prehľadne usporiadané.

Píšte slovensky, s diakritikou a malými. Robte odstavce.

5. Buďte slušní.

Čo to znamená? Prv, ako niekoho označíte za “hlupáka”, uvedomte si, že možno súdite na základe útržkovitých poznámok a v skutočnosti sa jedná o šikovného človeka, ktorý sa buď poriadne nezamyslel, alebo si dôkladne neprečítal, čo mu píšete. Alebo sa jedná o “mimoriadne nechápavého hlupáka”, v tom prípade nazývajme veci pravými menami.

6. Nenadávaje v diskusii.

Čo to znamená? Nadávkami a hrubosťou si tu asi veľa priateľov nenarobíte. Ak si to kontext vyžaduje, alebo si naozaj potrebujete uľaviť, použite h***viezdičky.

7. Pamätajte že táto diskusia je verejná.

Čo to znamená? To čo do diskusie napíšete sa niekde zaznamenáva, a môže byť aj neskôr spájane s Vašim menom. Aj tu platia zákony a základné pravidlá slušného správania. Ani tu nezverejňujte dôverné alebo osobné informácie. Nekopirujte clanky z inych webov.

8. Zahryznite si do jazyka.

Čo to znamená? Nepíšte nikdy v rozčúlení alebo v hneve. Mohli by ste to neskôr lutovať. Dnes už nestretnete starozmluvných “prorokov”, ale možno zrovna tu stretnete novodobých “provokov”. Nedajte sa provokovať. Nechajte ich tak. Všetko prehrmí.

9. Robte si žarty, ale s rozvahou.

Čo to znamená? Keď používate sarkazmus, robte to opatrne, lebo nie každý vašu iróniu musí pochopiť alebo prijať. Zvýšený počet :)))) tzv. smajlíkov Vašu iróniu vďačne zvýrazní. Láskavý humor je ale príjemným spestrením a je určite vítaný!

10. Hlavné prikázanie v zákone diskutéra na evanjelik.sk? Bez ohľadu na horeuvedené pravidlá: Neváhajte, napíšte čo Vám leží na srdci!

Bonusové pravidlo:

11. Diskutujte pomodlení. Pre zvýšenie slušnosti a užitočnosti obsahu na tomto portále, požadujeme aby sem ľudia chodili pomodlení. Prv než niečo napíšete, pomodlite sa, a predebatujte obsah so svojím Pánom. Ostatní domáci viery vám budú za to vďační.

Zhrnutie:

1. Prečítajte si a dodržujte tieto pravidlá.
2. Snažte sa vyjadrovať k témam, ktoré sa aspoň jemnúčko týkajú života evanjelikov a kresťanov na Slovensku.
3. V nadpise (Subject:) uveďte vystižný popis Vášho príspevku.
4. Píšte stručne a výstižne. Píšte “gveci”.
5. Buďte taktní.
6. Nenadávaje v diskusii.
7. Pamätajte že táto diskusia je verejná.
8. Zahryznite si do jazyka.
9. Robte si žarty, ale s rozvahou.
10. Neváhajte, napíšte čo Vám leží na srdci!

11. Diskutujte pomodlení.

(povodna verzia: 03.08.2006 – 03:37 — adminko)
(verzia 3.1 – posledná úprava 12. Jan 2011)

s úsmevom
Váš správca portálu evanjelik.sk

3 Komentáre k “Desať pravidiel diskusie na evanjelik.sk

  1. Mgr. Marian Sedláček

    Rad by som aj diskutoval zivsie, ale default nacitana stranka /chrome, tablet/ mi nezobrazuje vlavo prehlad poslednych komentarov, chcelo by to prerobit.
    Potom ak sa nejako k tomu preklikam, a je ich tam zobrrazenych len zopar, tusim len 5 poslednych.
    Napr. sekciu kategorie by som uplne vypol, a dal tam komentare. Kategorie len na rozklik.

Komentovať