Po bohoslužbách vyzvali farára, aby skočil z 5 metrovej veže

       V nedeľu 21.10.som sa s rodinou zúčastnil skutočne mimoriadnych evanjelických bohoslužieb plných prekvapení v Brucku/Leitha v Rakúsku. Po ich skončení totiž pokračovala pobožnosť – spoločné modlitby a spev piesne ( v našom Ev.spevníku č. 607) v miestnom parku, spojená s charitatívnym behom cirkevníkov i necirkevníkov všetkých vekových kategórií. Výnos z tejto netradičnej akcie bol určený rovným dielom pre domáci cirkevný zbor – ako splátka novostavby evanj.kostola v neďalekom Heinburgu a pre podporu miestneho Detského domova. Účasníkom už tretieho ročníka takéhoto behu spojeného s finančnou zbierkou bol aj zástupca mesta a niektorí miestni sponzori, ako aj skupina detí so športového odielu spolu so svojím trénerom. Práve on vyzval domáceho kňaza Jána Magyara, Slováka z Nitry, aby dokázal športového ducha a skočil do bazéna so studenou vodou. Bŕŕ…

     Na prvé počutie to vyznelo ako výzva pokušiteľa Ježišovi, aby skočil z nástrešia chrámu, aby tak dokázal, že je Syn Boží. Pán Ježiš odmietol. Tu to nebolo také jednoznačné – a iste stŕpol aj prítomný pán senior, ktorý sa behu tiež zúčastnil a dal si riadne do tela. 

     Ja som sa začal obávať, že odznie aj výzva pokušiteľa: “Toto všetko ti dám (kráľovstvá sveta a ich slávu) –  ak padneš a budeš sa mi klaňať”. Bola by to síce šanca niečo získať od skrytej mocnosti, ked sme už prijali aj nový zákon o financovaní cirkví od štátu… Navyše ma boleli kríže a neviem, neviem, či by som sa sklonil dostatočne hlboko…

    Ježiš odmietol splniť všetky tri požiadavky pokušiteľa. Pri inej príležitosti, ako dôkaz svojej božskosti rozmnožil 5 chlebov a dve rybičky. To by som sice tiež nedokázal, lebo takú moc nemám. Ale mohol by som azda rozdeliť nejaký cirkevný zbor, alebo aj celú našu cirkev na dve skupiny! Keď to dokázali iní, dokázal by som to aj ja. Horšie by bolo, ak by prišla po žiadavka ECAV spojiť…

    Brat Ján neváhal pre dobrú vec výjsť z kostola a pripravil super podujatie, na ktorom spojil mnohých, rôzne veriacich, pre dobrú vec.

Evanjelici to nemajú v Rakúsku ľahké, iba malá menšina prežila za Habsburgovcov podobný údel ako aj naša cirkev. S manželkou sme “dali” 4 kolá a vo svojej kategórii získala “striebornú” medailu, ale najmä dobrý pocit a niečo sme urobili aj pre naše “mdlé telo”. Ako to celé vyzeralo a prebehlo hovorí už pripojená zpráva brata farára ( ktorí viete nemecky, čítajte).

   Sehr geehrte Damen und Herren, liebe Läuferinnen, liebe Läufer,

die Evangelische Pfarrgemeinde A.B. Bruck/Leitha-Hainburg/Donau 

veranstaltete gemeinsam mit dem HSV Bruck Kaisersteinbruch einen Charity-Lauf am 20. Oktober 2019 im Harrachpark in Bruck/Leitha.

Insgesamt sind 60 LäuferInnen im Einsatz gewesen. In 60 Minuten erreichten sie zusammen das hervorragende Ergebnis von 475 Runden. 

Pro Runde 600 m ergeben sich daraus stolze 285 km!
Wie viel ist doch möglich, wenn Menschen zusammenhelfen.

Beim heurigen Lauf wurde insgesamt € 2693,50 gesammelt.
Damit wurden 2 Projekte finanziell unterstützt:
– Pro Juventute Bruck mit einem Betrag in der Höhe von € 468.
– Martin Luther Kirche in Hainburg/Donau mit einem Betrag in der Höhe von € 2225,50.

Wir bedanken uns bei allen, die gelaufen/gegangen sind und damit gespendet haben und für den guten Zweck geholfen haben.
Ein herzliches Dankeschön allen ehrenamtlichen MitarbeiterInnen die den Lauf und die Agape organisiert haben.

Die Fotos von der Veranstaltung können Sie unter folgendem Link anschauen/herunterladen:
https://flic.kr/s/aHsmHQQqGf

Im Namen des Organisationsteams

Liselotte Altmann, Ernst Jurkovic und Jan Magyar

Komentovať