O. Prostredník informuje

ROZHOVOR S ONDREJOM PROSTREDNÍKOM

Prostredník: Na Dúhovom pochode som hovoril ako človek aj ako akademik

 

Ondrej Prostredník. (Zdroj: SME – GABRIEL KUCHTA)

Tento semester hodiny gréčtiny či etiky Novej zmluvy učiť nebude. Biskupi evanjelickej cirkvi mu odňali právo vyučovať . Verejne sa totiž zastával zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Teológ ONDREJ PROSTREDNÍK hovorí o tom, či kazí mládež a ako by mala cirkev diskutovať o téme homosexuality.

Keď ste vystúpili na pochode za práva LGBT, očakávali ste, že cirkevná vrchnosť zareaguje, nie?

Neočakával som taký tvrdý dôsledok. Skôr niečo také, ako sa dialo doteraz v situáciach, keď som sa verejne ozval v otázkach, ktoré biskupi vyhodnotili, že nie sú v súlade so stanoviskami cirkvi. Prebiehalo to tak, že ma pozvali na rozhovor, ktorý mal charakter disciplinárneho rozhovoru. Aj keď to biskupi popierali, keď som sa spýtal. Vraveli, že chcú počuť len moje vysvetlenie a povedať mi svoje stanovisko.Tentoraz sa žiaden rozhovor nekonal…Zbor biskupov zasadol a rozhodol o odňatí kanonickej misie. Čo znamená, že nebudem môcť vyučovať. A oznámili mi toto rozhodnutie listom.

Ten list je adresovaný vám? Nie, je to stanovisko, ktoré sa obracia na dekana a rektora. O mne sa tam hovorí v tretej osobe.

Dostal už niekto podobný list?Nie je úplne jasné, ako v týchto prípadoch postupovať. Doteraz sa využívalo len udelenie kanonickej misie, nikdy ju cirkev neodnímala. Od roku 1989, pokiaľ ide o Evanjelickú bohosloveckú fakultu UK, je toto prvýkrát.

Čo sa teda očakáva od dekana?

List sa obracia na vnútorný poriadok univerzity, aby toto rozhodnutie cirkvi rešpektovala. Teraz je to už otázka na právnikov. Pán dekan Batka sa vyjadril, že chce svojho zamestnanca chrániť, čo si veľmi vážim. Zatiaľ o výpovedi neuvažuje. No viac budeme vedieť po právnej analýze.

 

Zdroj: SME

Komentovať