Welcome to Gauneria – Planéta v rozklade

Welcome to Gauneria – Planéta v rozklade

Po čase zase týždeň strávený na zasľúbenej planéte – nazvime ju pracovne – Gauneria – ma primäl napísať dojmy. Je mi jedno z čoho ma za to obviníte:

Šport v rozklade

Posledných 20 rokov demoralizácie a chýbajúcej koncepcie, korupcie a klesajúcej podpory výchovy mladých hokejistov tu chýba generácia špičkových hráčov. Naplno sa to prejavili na výsledku posledných MS – krásne 14-te miesto vďaka vlastnému gólu Talianska. Teda z neba šťastie, že Repre-tím nie je mimo MS budúci rok. Sme špičkoví, ale iba u nás doma.
Začujem argument, že to boli ešte komunistické kluby, ktoré hráčov ako Šatan, Bondra, Demitra, Pálffy vychovali a preto krajina bola úspešná. Hútam, či to neboli zrovna kluby americké farmárske a potom elity NHL čo chlapcov naučili trénovať. Či ich nehnala chuť si zarobiť vtedy nevídané peniaze a využiť možnosti, ktoré dostali po revolúcii a tak jednoducho – makali na sebe. Nie, nie, to určite bola Borovička extra chľastaj-liga a Široký Hokej Corporation. V rozklade.

Doprava v rozklade.

Regionálne autobusy majú síce grafikon, ale nejdú podľa nich. Zápchy nekonečné. 

Neviem si predstaviť, ako to títo ľudia riešia, keď chcú byť dakde načas. Koľko hodín zabijete v prehriatych vytrasených autobusoch? Priemerná dosiahnutá rýchlosť 15km za hodinu. Bicykel je rýchlejší. Prípadne posúvajúc sa za volantom áut, vstávate o pol 6-tej aby ste dostali načas na 8:00 do roboty. štvrťhodina neskôr rozhoduje. Nesťažuje sa však nikto. Veď prečo by spoločná doprava mala byť kvalitná alebo reálna alternatíva voči autu alebo meškaniu? Doprava v rozklade.
A keď sa už rýchlo-cesta ide stavať, tak na nej v štýle insider-trading-u zarobia miestni mecenáši, lebo vopred vykúpia pozemky. Gauneri. Nielenže zarobia na niečom, o čom sa dozvedia v rámci výkonu svojej funkcie, ochudobnia tak vlastníkov pôdy, ale si aj zarobia na kampaň k budúcim voľbám, aby tam ešte raz zostali. Zase raz osobné záujmy prevládajú nad záujmom ľudí. Morálka v rozklade.

Mestá v rozklade
V meste smrdí cesnak a spálená masť. Stanica prehrdzavená skrz-naskrz. Každý múr posprejovaný. ,Spoločné priestory sú buď zastavané, alebo sa vedľa stavia. Chodníky zatajené autami. Lavičky nikde. zeleň žiadna. Ochranári nariekajú, keď sa vyrúbu staré stromy, ale keďže mesto ich neudržiava celé roky, sú staré e nebezpečné, a neostáva iné ako ich vyťať. Mladé stromy nikto nevysadil a tak ostáva len počkať celú generáciu, kým vyrastú nejaké nové.
Jarky a ostrovy náhodnej zelene pokryli smeti, ktoré nemá kto pozbierať.
V naj-trendy štvrti, na brehu veľtoku, si unavený návštevník snáď oddýchne: upútajú vylízaní 50-tnici vymódení ako teen-ageri, pri každom druhom stole vykrmujú psa-poloboha. Sedlák žere suši, prekladá s lososom. Tučko s nezapálenou cigaretou v papuli vykrikuje, tak aby bolo na 10 metrov počuť: “…ból som developér, už robým niečo iné teráz”. Ďalej arogantný chlap máva 50 eurovkou a posiela čašníčku do péčka. Ktovie prečo. Čím sa asi previnila. Asi preto že ja teraz platím a vy sa všetci pozerajte.
Celý raj na zemi končí pod zeleným mostom, kde už dlažby nevydalo, takže je tam na sto percent blato keď naprší, a pod mostom vidno spacáky bezdomovca. Smeti a smrad nás upomína že sme nie sme v raji ale v Bombajislave.
Mesto – rozklad. Len pre prachatých, ostatní choďte pod most.
Ideme ďalej? Zdravotníctvo: v rozklade.

Všeobecka po uši zadlžená a v podstate v krachu. Zisk v zdravotníctve zakázaný, ale biznis frčí. Nemocnice v rozklade. Čakárne pakárne. Staré a otlčené. Doktori a sestry odchádzajú. Ľudia čakajú: na ošetrenie, na sanitku, na lieky, na operácie. Dôchodci čakajú ešte za tmy na bráne nemocnice aby keď otvoria, vybehli na poschodie a uchytili si lístok. Poradovníka nieto. Parkovísk nieto. Sú len drahé. Kradnú sa lieky. Kradne sa pri obstarávaní. Kradne sa v poisťovni. Ľudia mrú predčasne. Jedným slovom: totálny rozklad.
Tu funguje len biznis, čo je súkromné a prináša zisk, spoločné nefunguje a určite nie, keď to organizuje “štát”. heslo dňa: Keep calm a zemri.

Kupuj z lásky k tejto krajine

Pri nákupe vás obšťastní hláška mierne nacionalistická, ako sme radi že kauflandujete tuzemské výrobky. Doslova v štýle severokórejskej propagandy. Zvláštne, že keď ste v susednej krajine, tak z lásky k tej susednej krajine. Reťazec ten istý.
Skúste však nájsť domáci šampón a keď ho nájdete, skúste si s ním umyť hlavu. Budete sa škriabať za ušami a čudovať prečo treba 15 minút hľadať domácu horalku “ze Serede” a kto vlastní tento obchod. A prečo sú vaši súkmeňovci takí ľahostajní k svojej krajine. 

Večer v správach si pozrite štatistiku o klesajúcej potravinovej bezpečnosti a ohrozenej domácej produkcii. Z lásky k vašej krajine – zaplaťte viac dotácii domácim producentom, ale jogurty si kúpte nemecké. Vaše kravy žijú dobre – na bitúnku, vy voli. V rozklade.
Našťastie kuracie mäso v reštaurácii je brazílske ale to na ňom nevidno, a keď sa prevarí, nič vám nehrozí. Tak čo riešim, kámo?

Rodiny?
Okrem škandálov čistých ako deň, rodiny v rozklade: ľudia sebeckí, vadia sa a rozídu sa radšej, ako by mali niečo spolu riešiť alebo prebojovať. Keď sa rozídu – manželia sa vadia o deti, súdia sa celé roky o právo byť so svojimi deťmi. Sociálka pracuje, ale pomalšie ako Božie mlyny, až deti vyrastú alebo sa odcudzia, kým sa nájde nejaké rozhodnutie. Keď aj je, je nevykonateľné alebo obštrukciami znefunkčnené. Celá sociálna politika rodiny a výchovy je kde ? V rozklade.

Normy určujú retardované relácie, sit-komy, reality šou. Debilní urehotaní spíkri v rádiách. Čistá sprostota.
V hlavom meste stretni 20 Rytmusov denne: kerky, brada, brýle a arogantná reč. Vskutku nehynúci kultúrny punc tento pra-gadžo vtlačil slovenskej kultúre.
Neviem jedno rozlíšiť, či si l’ud žiada sprostonárodnú zábavu a zábavný priemysel im ju iba poskytuje, alebo tá sprostá zábava osprosťuje národ? Kto to vie – nech povie.

Inak tu všetko funguje – keď máš kamarátov, ktorých stretneš na pive. Alebo na čerpacej stanici eurofondov.

Táto planéta budí dojem planéty v rozklade:
Doprava v rozklade.
Zdravotníctvo v rozklade.
Súdy v rozklade.
Školstvo v rozklade.
Mestá v rozklade.
Dediny v rozklade.
Rodiny v rozklade.
Kultúra v rozklade
Celkový dojem: Títo ľudia akoby sa nevedeli dohodnúť na ničom, čo je spoločné, a ide nad rámec ich osobných záujmov. Asi ich ten socializmus človeka človekom sklamal. Funguje tu iba súkromný biznis a to čo vynáša. Väčšinou v rukách nie-domácich.
Welcome to Gauneria. Planéta v rozklade.

Komentáre k “Welcome to Gauneria – Planéta v rozklade

  1. lubo batka st

    Tak je, – ešte že tu máme cirkev, ktorú ani brány pekla nepremôžu. Jediene, že by sme to zvládli sami, vo vlastnej réžii.

Komentovať