Stretnutie SEM – Klub iSKejp 412 v Hlbokom

Stretnutie SEM – iSKejp 412  v Hlbokom

V sobotu 24.9. 2016 sa uskutočnilo stretutie mládeže MyS, ( s názvom Klub iSKejp 412) v CZ Hlboké.

Zúčastnilo sa ho cca 6O mladých ľudí z ôsmych CZ  Myjavského seniorátu a 8 kňazov. Potešila aj účasť starších cirkevníkov z domáceho CZ, bratov a sestier z presbyterstva, na čele s bratom dozorcom a tiež bratom starostom obce Hlboké.

 

Téma stretnutia : S Ježišom do školy…

Stretnutie viedli mládežníci z CZ Krajné z hudobnej skupiny ELEOS, ktorí ho moderovali a sprevádzali piesňami celé stretnutie. V úvode zaujalo prítomných netradičné vystúpenie mladého žongléra. K hlavnej téme prehovoril iba hosť – Marek zo Svätého Jura a jeho manželka Eva. Pokúsil sa osloviť mladých na základe textu SZ boj Dávida s Goliášom.

Žiaľ jeho účinkovanie bolo viac ako rozpačité a bolo zaujímavé iba v tom, či ho nejako ukončí, alebo z pódia Kultúrneho domu zuteká. Zachrániť situáciu sa snažila jeho manželka a študentov povzbudila aspoň v tom, že na vysokú školu /medicínu/ sa dá dostať aj so zlým prospechom a dvojkou z chovania. Je možné, že žiakom a študentom imponovalo, ako bol pán učiteľ angličtiny – tak sa predstavil – minimálne nepripravený a habkal ako nedoučený žiak pred tabuľou. Jeho alegorický výklad Písma bol navyše celkom pomýlený. Nešlo len o premárnený čas, ale o príklad, ako by “stretká” našej mládeže vyzerať nemali. Pravda, niekto by za to mal aj cítiť zodpovednosť. Ak prídu účastníci aj na ďalšie mládežnícke stretnutie, bude to o jeden veľký dôvod k oslave Božej viac. Hurban sa mohol aj v hrobe obracať…

O to lepšie padlo všetkým bohaté občerstevnie z ponuky domáceho cirkevného zboru, za čo sestrám a bratom z Hlbokého patrí vďaka.

Bolo obrazom toho, ako by mal vyzerať aj duchovný pokrm – svieži, voňavý, nápaditý a bohatý!  Boh im žehnaj!

Ľubomír Batka st.

10 Komentáre k “Stretnutie SEM – Klub iSKejp 412 v Hlbokom

  1. Vladimír Gašo

    Nebol som síce na tomto stretnutí, nechcem sa teda vyjadrovať k nemu.
    Príspevok mi však oživil spomienku na JKGames v Skalici pred asi rokom a pol, ktoré bolo rovnako stretnutím mládeže MyS. Rovnako som bol sklamaný príhovorom hosťa, odhliadnuc od jeho nepripravenosti, jeho výklad biblického textu bol – použijem slová br. Batku – pomýlený. Celé to bolo akoby – hlavne, že sme sa stretli (mali sme spoločenstvo), nech už sa tu povie čokoľvek. Vtedy som si odniesol asi toľko, že netúžim, aby moje deti boli formované takýmto spôsobom. Aj vtedy boli prítomní viacerí kňazi a senior, zdá sa, že sa nič nezmenilo…. Meno rečníka z JKGames myslím v tejto chvíli nie je dôležité.

  2. Marián Sedláček

    Základný omyl je vôbec príhovor považovať za výklad textu. Ani na tomto stretnutí nebol obsahom slova striktný VÝKLAD textu, na tento účel sú biblické hodiny. Brat premýšľal a hovoril k téme “ako prežiť v škole” a na pomoc si zobral príbeh Dávida a Goliáša. Mladí s tým nemali problém, aj moja manželka, farárka, sa vyjadrila, že ju to tiež veľmi obohatilo. NA rozdiel od milého brata Batku, ktorému to nestačilo, a asi prišiel ako farizeji, len chytať rečníka za slovíčka, ona bratovi poďakovala a povzbudila ho. Svoje deti posielajte kam chcete, ja som rád, že tu v MyS niekto s mládežou chce vôbec niečo robiť. Až dorastú, dozrejú, potom im servírujte hlboké výklady textu, ak o to budú stáť.

  3. Vladimír Gašo

    … ideme na výlet, vodič autobusu síce vie naštartovať, radiť rýchlosti aj točiť volantom … no akosi si nie je istý, v ktorom jazdnom pruhu sa jazdí, nepozná dopravné značky, ani vyhlášku, ale semafóry už videl … ale nevadí, veď sme radi, že aspoň je vôbec ochotný nás odviezť…. a keďže mám rád svoje deti a záleží mi na nich, tak teda hurá na výlet !!!

  4. Marián Sedláček

    Buďte si istý, že Marek Korňan je vynikajúci “vodič”, skvelý učiteľ a Boží muž, na rozdiel od tiežteológov typu Pavlús a spol…

    1. Jurko EĽko

      Milý brat, máte nejaký osobný problém s Kubom Pavlúsom?
      Pretože ja ho poznám už od besiedkárskych táborov, besiedok či tiež bývalého pracovníka klubu iskejp. Vždy bol veľkým prínosom, o čom svedčí aj jeho pôsobenie v Turanoch (besiedka, mládež,… Všetko fungovalo)
      Nemusíte súhlasiť s jeho názormi, zaujímate sa však aj o jeho prácu.Váš názor na neho je iba zaujatý a primitívny, porovnateľný s názorom brata Baku na Mareka Korňana.

      1. Marián Sedláček

        Milý brat Jurko Eľko, s bratom Pavlúsom som “mal tú česť” na facebooku. Jeho názory boli scestné v mnohých kľúčových biblických otázkach. Nebol zďaleka jediný, boli tam aj horšie “prípady. Odhlásil som radšej z tejto fb skupiny, nakazenej liberalizmom. Viem, že v MyS má svojich zástancov a fanúšikov. To však neznamená, že sa nemôže potknúť. V jeho prípade som pozoroval liberálne a nebiblické zmýšľanie, vraj “súkromné názory. Kecy. Horšie ak sa liberalizmom nakazí cirkevný zbor – spravidla od kazateľa, či učiteľa. Už som sa k tomu vyjadroval veľakrát, a som vďačný vedeniu GBÚ za triezve rozhodnutie nepokračovať v jeho zamestnávaní. Aj pionierska organizácia s komunistickou ideológiou mala skvelú prácu s mládežou a deťmi – dáme im priestor? Marek Korňan síce nie je teológ, a predsa vie poslúžiť vedený Duchom Božím. Pavlús “teológ” bol, a predsa neostal verný Božiemu slovu. Preto Chvala Bohu, že skončil a dal si “iskejp”.

        1. Jurko EĽko

          Je vidieť, že s Kubom máte iba skúsenosť cez fb. Nebudem sa s vami hádať, asi vás nepresvedčím. Možno sa snažte do budúcna nepozerať iba na veci, čo sa vám nepáčia ale aj na tie dobré.
          Prajem pekný deň.

  5. Marek Korňan

    Vazeny pan, Batka,
    dakujem Vam za Vas nazor a snazim sa si z neho vziat nieco dobre a budujuce… Bozie slovo nas predsa uci, aby sme si vzajomne hovorili pravdu v laske, napominali sa, usmernovali… Nato vsak, aby moc pravdy mohla posobit, tato musi byt vyjadrena konkretne, adresne… Vasa kritika ad hominem, s ktorou ste prisli, v ktorej ste svojimi slovami akurat zhodili a zdiskreditovali mna ako osobu, ucitela, krestana, tuto vypovednu hodnotu pre mna nema. Je skor bolestiva, ponizujuca… Je mi to luto, pretoze v ramci tohto klubu bolo dost casu sa stretnut TVAROU V TVAR a byt konkretny a adresny. Takto sa ja ucim Krista podla toho, co je napisane v Jeho slove. Keby ste chceli nieco doplnit a v laske a ucte ma napomenut ako starsi brat, tu nizsie je moj e-mail. Ja rad prijmem konkretne napomenutie a necham sa poucit…
    Som vdacny Mariánovi, ze sa postavil za mna a napisal tie povzbudive slova… Kazdopadne nas chcem spolocne povzbudit k vzajomnej ucte pri vsetkej tej rozdielnosti nasich nazorov!

    S uctou,
    Marek Korňan
    (marek.kornan@gmail.com)

  6. Jurko EĽko

    Vážený brat Batka. Radi vás privítame v prípravnom tíme klubu iSKejp. Je vidieť, že o prácu s mládežou máte záujem. Bude to veľký prínos, ak sa budete môcť realizovať a neostane to pri príspevkoch na internet.

    Každopádne si vážime vášho názoru, do budúcna by však bolo od vás fér, ho najprv tlmočiť s nami, aby nedošlo ku nedorozumeniu.

  7. Adriana

    Vážený Pán Batka
    Každý máme svoje chyby a ja si myslím že ta téma bola dobrá a viem že v dnešnej dobe aj v školách je to také aké je. Bolo to aj takým povzbudením pre žiakov. Mňa osobne tá téma zaujala a predsa nikto nie sme dokonalý a každý máme svoj osobný názor.
    Pekný deň

Komentovať