Inštalácia nového predsedajúceho biskupa ELCT

Nový predsedajúci biskup Evanjelicko-luteránskej cirkvi v Tanzánii (ELCT) vyzval cirkev, aby slúžila spoločenstvu v spolupráci s vládou a odolávala pôsobeniu ako súkromná spoločnosť. Biskup Dr Fredrick Onael Shoo urobil túto výzvu na svojej inštalácii, za prítomnosti premiéra Tanzánie a ďalších vládnych činiteľov. “Cirkev patrí Kristovi , ktorému všetci slúžime a veríme v Neho. Mandát cirkvi je slúžiť ľuďom holistickým spôsobom, duchovne, fyzicky i psychicky”, povedal. Povzbudil vládu bojovať v spoločnosti proti korupcii. Premiér Tanzánie Kassim Majaliwa ocenil prácu cirkví, najmä ELCT za prínos pre krajinu v sociálnej oblasti, najmä v školstve a zdravotníctve. Na inštalácii sa zúčastnili hostia z ekumény zo zahraničia i z domova a  tisíce členov domácej cirkvi.

SLZ na slávnosti zastupoval jej gen. tajomník Rev. Martin Junge, ktorý zvestoval Božie Slovo na základe Lk 15, 2-7. Poďakoval cirkvi za jej obetavú prácu v sociálnej pomoci pre utečencov z Východnej Afriky v oblasti Veľkých jazier od r. 1964. Pozdrav odovzdal aj biskup Heinrich Bedford – Strohm, z Luteránskej cirkvi v Bavorsku, Nemecko.

Biskup Shoo má 56 rokov, je nositeľom doktorátu teológie z teologickej školy Augustana v Neuendettelsau, Nemecko. Generálne zhromaždenie cirkvi ho zvolilo za predsedajúceho biskupa v auguste m. r. Bude pokračovať v práci aj ako biskup Severnej diecézy ELCT. Cirkev je členkou SLZ od roku 1964, má 6,5 milióna členov v 24 diecézach, na čele každej je biskup. Jeho predchodca biskup Alex Malasusa, ktorý viedol inštaláciu, slúžil ako predsedajúci biskup osem rokov. Je biskupom ELCT vo Východnej a Pobrežnej diecéze. Je podpredsedom SLZ za Afriku.

(www.lutheranworld.org)

Komentovať