Episkopálna cirkev v USA potrestaná

Episkopálnej cirkvi v USA bola pozastavená účasť na živote a práci v anglikánskom spoločenstve. Podľa predstaviteľa anglikánskej cirkvi Justina Welbyho, arcibiskupa z Canterbury, rozkol kvôli homosexualite “by nebol katastrofou, ale bolo by to zlyhanie”. Zdá sa, že prišiel čas, keď sa každá cirkev musí rozhodnúť, či sa bude pridržiavať učenia, alebo ho bude riediť a liberalizovať. Najnovší rozpor v Anglikánskej cirkvi ukazuje, že i tam riešia túto veľkú otázku dňa.

Liberálna episkopálna cirkev v USA, vetva anglikánskej cirkvi, vysvätila v roku 2003 Genea Robinsona za biskupa v New Hampshire, pričom bol rozvedeným mužom v homosexuálnom vzťahu. Odvtedy trvá rozdielny názor medzi anglikánmi na otázku homosexuality a manželstva: liberálne provincie otvorené pre manželstvá rovnakého pohlavia sú v Brazílii, v Kanade, na Novom Zélande, v južnej Indii, v Juhoafrickej republike, v USA, ale aj v britskom Škótsku a Walese. Najvyšší predstavitelia anglikánskej cirkvi sú však konzervatívni a danú vec chápu ako “zásadný odklon” od viery.

Podľa korešpondentky BBC pre náboženskú oblasť Carol Wyattovej najnovšie štvordňové stretnutie 39 anglikánskych primasov rozhodlo, že episkopálnej cirkvi v USA bude pozastavená účasť na živote a práci v anglikánskom spoločenstve. Znamená to, že “už nebude mať členov v ekumenických a medzináboženských inštitúciách, nebudú menovaní alebo zvolení do vnútorného stáleho výboru a do vnútorných anglikánskych inštitúcií a nebudú rozhodovať o všetkých otázkach súvisiacich s doktrínou alebo občianskym poriadkom”.

(www.hlavnespravy.sk)

 

Komentovať