Pápež a Putin

10.júna prijal vo Vatikáne pápež František prezidenta Ruska Vladimíra Putina. Uplynulo odvtedy už 17 dní, ale stojí za pozornosť. Ich prvé stretnutie sa uskutočnilo v novembri 2013 a Putin vtedy meškal 50 minút. Tento raz nechal sv.otca čakať celú hodinu. Oproti Canose je to detail. Skupina G 8 do Nemecka Putina nepozvala, František na súkromnú audienciu áno. 50 – až 80 minútový rozhovor venovali najmä 4 bodom.

Situácii na Ukrajine.

Vatikán vydal vyhlásenie, podľa ktorého “pápež vyzval Putina aby vyvinul úprimné a intenzívne  úsilie na dosiahnutie mieru na Ukrajine”. Obaja sa zhodli na potrebe obnoviť dialóg a realizáciu dohôd z Minska “- uviedla ag. Reuters. Moskovský patriarcha Kiril uviedol:” Pápež František a vatikánsky štátny sekretár zaujali rozhodný postoj k situácii na Ukrajine. Vyhli sa jednostranným vyhláseniam a vyzvali ku koncu bratrovražednej vojne”.

Situácii na Blízkom východe.

Hovorca Federico Lonbardi uviedol:”Pápež oceňuje, že si Putin osvojil agendu ochrany kresťanských menšín na Blízkom východe.” Súčasne sa pápež vyhol akejkoľvek kritike islamu.

K Sýrii.

Pápež a Putin sa vyslovili proti zámerom USA vojensky intervenovať v Sýrii”.

Vzťahy katolíckej a pravoslávnej cirkvi.

Putin sa zastal pápeža za kritiku Turkov, keď v minulosti použil výraz “arménska genocída”. Pravoslávni biskupi na Ukrajine boli k vyhláseniam oboch hláv kritickí.

Nie je známe, či sa venovali  pápežovmu výroku v Sarajeve:” Vo svete prebieha istý druh tretej svetovej vojny, ktorá sa bojuje po kúskoch”.

 

 

Komentovať