Polícia odstraňuje kríže z kostolov na východe Číny

Peking 28. júla (TASR) – Ako uviedla agentúra TASR stovky policajtov odstránili dnes (28.júla 2014) kríž z protestantského kostola vo východočínskej provincii Če-ťiang. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na miestnych kresťanov.

Úrady v Če-ťiangu v poslednej dobe odstránili kríže (alebo týmto krokom pohrozili) z viac ako 130 protestantských chrámov. V niektorých prípadov vykonali aj razie vo vnútri kostolov.

Nateraz posledná z operácií tohto druhu prebehla dnes (28.júla 2014) ráno v meste Wen-čou. Úrady pomocou žeriavu odstránili vyše trojmetrový kríž z veže jedného z tamojších protestantských kostolov, čomu asistovali stovky príslušníkov polície.

V chráme sa pred zásahom zhromaždilo asi 200 členov cirkevného spoločenstva odhodlaných brániť svoj kríž. Po príchode polície sa však nepostavili na odpor. Počas razie sa len prizerali a mávali transparentmi požadujúcimi boj proti korupcii a rešpektovanie náboženskej slobody. Následne sa zoskupili okolo zosadeného kríža, modlili sa a plakali.

Pri podobnej operácii vo Wen-čou došlo minulý týždeň k násilným stretom medzi farníkmi a políciou, počas ktorých utrpeli vážne zranenia traja ľudia. Konfrontácia však napokon zabránila plánovanému odstráneniu kostolného kríža.

Úrady svoj postup zdôvodňujú tým, že kríže porušujú platné limity obmedzujúce výšku budov. Predstavitelia cirkvi sú však presvedčení, že ide o súčasť zásahov voči rýchlo rastúcim protestantským komunitám. Podľa dostupných odhadov žilo v roku 2011 v 1,3-miliardovej Číne 58 miliónov protestantov.

TASR

Pokoj Vám!!

Komentovať