Luther zdraví Sviatok práce a Máj, lásky čas

Každý chce mať bohatstvo, silu a pôžitok, ale nie prácu

Celý svet je tak založený, že keď sa človek môže vyhnúť práci, tak sa jej vyhne a napriek tomu chce svoj podiel na pôžitku. Ako vraví pohanský básnik: Je typické pre všetkých ľudí prikláňať sa od práce k pôžitku. Všetci ľudia majú radi slávu, bohatstvo. Každý chce vyniknúť vo svete a usiluje sa o prominentú pozíciu. Ale keď sa tam dostanú a pocítia tú prácu a starosti, ktoré to zo sebou prináša, stávajú sa hneď znechutení a nepokračujú ďalej. Pretože nehľadali nič iné, len svoje potešenie a pohodu.

Podobne ako každý chce nájsť potešenie a pôžitok v manželstve a potom, keď do neho vstúpia a nenachádzajú potešenie a pôžitok, stanú sa nepriatelia manželstva. To isté sa deje vo všetkých ostatných stavoch.

Preto je vo svete málo ako šafránu tých, ktorí sú verní vo svojich pozíciach. Pretože vernosť znamená práca a znechutenie. Ten, kto chce vykonávať svoje povinnosti správnym, Bohu-milým spôsobom, čoskoro uvidí, aké ťažkosti ho čakajú a aké ťažké je toto bremeno.

V dôsledku toho sa často sťažujú, tak ako svet plače, že život je tažký a nanič. Hovoria: “Kto by si pomyslel, že táto pozícia prináša so sebou toľko starostí? Och, keby som sa len toho vedel zbaviť!” Priateľu, ak si toto nechcel, nemal si tam liezť. Nechcieť nič iné, len potešenie a pôžitok alebo slávu a byť na čele vecí – komu by sa to nepáčilo! Ale taký je aj svet: nič iného nepozná, iba žiadostivosť tela.

(W 45, 608)

Komentovať