“Televízie začínajú idiotizovať spoločnosť”

                                                      “Televízie začínajú idiotizovať spoločnosť”

 

povedal miniter kultrúry Marek Maďarič. Je to krátky, a pomerne výstižný komentár k jeho “Otvorenému listu”, v ktorom žiada ústavných činiteľov, predstaviteľov kltúry, tretieho sektora a aj cirkvi o zaujatie stanoviska k úrovni súčasných televíznych programov, ktoré označil aj za “útok proti kultúre”.

 

      Na túto situáciu promptne zareagoval aj náš Evanjelický Posol spod Tatier / č.40 z 3.októbra./ článkom:  Reality šou – ilúzia skutočnosti?

      Ses. Edita Škodová už v krátkom úvodníku vyslovila okrem priamej kritiky “stupídnych sitkomov,bezduchých seiálo či treťotriednych filmov” aj významnú výzvu, ktorú  osobne plne podporujem: 

     “Protestujme proti bezduchosti, nekultúrnosti tým, že  takúto ponuku budeme jednoducho ignorovať”. 

 

        Svojimi postrehmi prispeli do diskusie : br Svetozár Gavora, Pavel Gabriš , Miloš Klátik a ses.farárka M.Gdovinová.

Svetozár Gavora uviedol, že ”zdieľa sväté rozhorčenie pána ministra”, ale kladie i kritické otázky:

1. Prečo p.minister odvolal riaditeľku RTVS a dosadil za jej riaditeľa exmanažéra jednej z tých celoplošných súkromných televízí, ktoré tak ostro kritizuje?!

    

2. Pečo ten istý minister a vláda , ktorej je súčasťou má diskriminačný postoj práve voči cirkevným školám / i súkromným/ a znižuje váhu humanitných predmetov?   

 

    V následnej ankete povedali svoje významné postrehy a postoje viacerí bratia: Milan Jurík, prodekan EBF, Ľubomír Žila, Michal Zajden, Vladimír Láska. 

       Pripájam sa týmto k výzve s. Škodovej, ale aj k otázkam br. S. Gavoru.  K výroku samotného p.ministra mám však tri poznámky: 

 

a/ Televízie nezačínajú spoločnosť idiotizovať, ale to robia už dávno.

b/ viacerí ústavní činitelia, ktorých žiada o nápravu, nepochybne stoja na začiatku idiotizácie spoločnosti. 

c/ cirkev svoju mravnú úlohu neplní iba verejnými vyhláseniami, ale každodennou drobnou prácou a zvesťou Božieho slova.

 

                                                                                                                                                             Ľ.Batka st.


10 Komentáre k ““Televízie začínajú idiotizovať spoločnosť”

  1. datatip

    To je presný názov úvodníka z cit. vydania EPsT. Iste to nie je jediné možné riešenie, ale predsa ukazuje istú cestu. Spoločnosť dnes už nepotrebuje popisovanie toho ktorého "problému" , potrebuje skôr riešenia = cestu. Práve preto sa nemôžem stotožniť z kritikou citovanej výzvy ! To všetci by ste považovali za lepšie, keby všetci čušali ? Pri písaní týchto riadkov som sa nevdojak vrátil do čias v ZŠ na povinné čítanie. Velikáni slov. literatúry / Tajovský, Kukučín … / nielen popisovali "problémy" svojej doby, napr. alkoholizmus a z neho plynúcu chudobu a iné problémy, ale aj vystríhali pred následkami a nabádali na riešenia. Dnes sa Maďarič ozval – a v prevažnej miere akoby zožal len kritiku.
     

    Obdobne som dnes v médiách zachytil "sťažnosti" vysokoškolských profesorov na pripravovanú úpravu diaľkového štúdia ministrom školstva / Čaplovič je mimochodom evanjelik /. Vraj musia už dnes učiť aj soboty a predĺžené dni. Ako to vraj zladiť zo zákonníkom práce. Ani slovo z ich strany o kvalite, či skôr nekvalite slov. vysokého školstva. Ani slovo do vlastných radov, že za 20 rokov si nevedeli / nechceli / vychovať nasledovníkov ! Ani slovo o tom ako ďalej, ak nepočítam ich finančné požiadavky.

    Záverom p. Baťko pri všetkej úcte k vám i iným kazateľom Božieho slova, skutočne považujete dosiahnuté výsledky za primerané, ak nechcem použiť výraz dostatočné ? Nemala by sa celá spoločnosť tzv. zomknúť na dosiahnutie spoločného cieľa ? Tým myslím hlavne kultúrne a cirkevné spoločenstvá, uznávané osobnosti atď. Dnes už aj slepý vidí, že hlavný výdobytok r.89 = sloboda v praxi našej spoločnosti znamená = psi štekajú a karavána ide ďalej ! Ďakujem pekne za takú slobodu. 

     

    1. lubo batka st

                  "Ignorujeme nekultúrnu ponuku médií.-nemôžem sa stotožniť s kritikou citovanej výzvy".

                  Kde  tu Vy vidíte kritiku citovanje výzvy?

                  Ja som sa na rozdiel od Vás verenej prihásil k tomu, že podporujem túto výzvu a pripájam sa k nej. / Navyše som napísal aj na túto stránku základnú informáciu o nej a nekultúrnosti mnohch médií som písal i kázal verejne už mnoho krát.

                2. P.minister Maďarič  sa vyjadril sebe vlastntým spôsobom, ktorému sa dá rozumieť. V tejto konkrátnej veci má aj moju podporu. Lenže nie všetko, čo on povie a koná  sa dá podporiť, alebo akceptovať.  Takou je iste napr. otáka finacovania cirkevného školstva, /vrátane reforiem, ktoré v ňom (ne) prebehli- atď. Potom najmä základná otázka odluky finacovania cirkvi a štátu.  Že sa jeho výrokom mnohí venujú a budú venovať je isté a samozrejmé, lebo je – minister.

       

               3. Váš záver a oslovenie " pán Baťko" a uistenie o vašej úcte ku kazateľom  B.slova vyznieva úsmevne.

                    Ja sa volám a podpisujem dlhdobo aj na tomto bloku: BATKA! O slepote – preto radšej opatrne…

       

                 

                 

      1. datatip

        Ospravedlňujem sa za preklep v mene. Možno ma pomýlil aj príspevok od "misko" .  Dovolil som si prekopírovať 3. bod reakcie na môj príspevok.  Váš záver a oslovenie " pán Baťko" a uistenie o vašej úcte ku kazateľom B.slova vyznieva úsmevne. Čo vo Vás evokovalo myšlienku, že som myslel práve / a len / na Vás ? Nie sú na Slovensku v našej ECAV aj kazatelia = farári, ktorí okrem výkladu Božieho slova slúžia aj inými formami ? Napr. v ostatnom čase aj niektorá televízia priniesla príspevok o evanjelickom farárovi z východného Slovenska, ktorý aktívne a úspešne pracuje s Rómskou komunitou. Iste si tiež píše svoje kázne. Nakoniec aj oficiálne stránka ECAV na Slovensku má samostatnú sekciu : Rómska misia. Je v tomto kontexte irónia na mieste ?

        Spolupráca a vzájomné pochopenie ostáva však potrebou : http://www.evanjelik.sk/node/7669

  2. datatip

    Vkladám sem svoj príspevok aj preto, že by som privítal keby táto téma po pár dňoch nezanikla. Žiaľ podľa počtu príspevkov bude tomu asi tak. Tri za dva týždne – to nie je žiadny rekord.

    Osviežme si preto trošku pamäť. Stupídne reality show začali slovenské TV vysielať cca v roku 2005 ( Vyvolení, Big Brother ). Riešenie a o to by nám malo ísť, nielen o popisovanie problému boli pokuty / http://realityshow.sme.sk/c/3683171/najvyssi-sud-znizil-pokutu-za-nepristojnosti-v-sou-big-brother.html /. Efektivita však ako vidíme bola nulová. Dnes prichádza minister kultúry s výzvou o zaujatie stanoviska. Niektorí z oslovených sa vyjadrili / http://www.ecav.sk/?p=Aktual/AktualStanov/stanovisko_k_nezdravym_trendom_v_mediach / iní nie. Postrehol som aj kritické vyjadrenia k výzve. Samozrejme v prvom rade od vysielateľov, čo je viac menej pochopitelné že si chcú chrániť svoje záujmy, ale aj z radov politikov a novinárov. Nikde v mojom predchádzajúcom príspevku nenájdete kritický postoj k výzve od zakladateľa témy. Upozornil som hlavne na úvodník z EPsT, kde bolo pomenované jedno z riešení. Konečné vysporiadanie sa však vždy ostane na predstaviteľoch vládnej moci ergo na tvorcoch legislatívy.

     

     

  3. julinkavic

    Tak mňa nemusí nik vyzývať, aby som taký odpad v televízii ignorovala. Na to sa fakt nemôžem pozerať. Osobne by som celkom rada pozerala STV2, kde by ma zaujali napr. dokumentárne filmy, ale myslím si, že STV-čke asi tak veľmi nezáleží na divákoch ako súkromným televíziám (Markíze a JOJke). Po zavedení digitálneho vysielania majú v porovnaní s týmito dvomi súkr.televíziami omnoho horšie pokrytie signálu a nejako sa to ani nesnažia napraviť. Keďže nemienim vrážať ďalšie peniaze do nejakého taniera na našom dome, príjem STV máme častokrát taký hrozný (0%), že radšej poprepínam na iné kanály, kde je ostrý obraz (s nekvalitnou obsahom) ale nakoniec to aj tak nepozerám. Mne stačí internet… 🙂

  4. Mirec

    Najlepsi sposob ako sa branit je cerveny gombik ON/OFF. Vypnut televizor a je to. Tie frmy, ktore ich produkuju maju peoplemetre a analyzuju nielen to, kolko ludi pozera aky program ale dokonca aj ktory diel videlo kolko ludi alebo ktoru postavu maju ludia najradsej a podla toho postavam dopisuju scenar ako treba. Ked ludia vypnu bedne, to si urcite vsimnu, to garantujem. Nikto nas totiz nenuti to pozerat (na rozdiel od akcii z cias minulych, na ktorych bolo odporucane sa “dobrovolne” zucastnit). Takze ja za taku slobodu tiez dakujem, ale bez ironie. Ako prvy krok teda vypnut televizory.
    Okrem toho ja napriklad pozeram televiziu na internete. Napriklad relacia Particka je vzdy den po odvysielani na YouTube a mam k tomu este bonus – je to bez reklamy.
    Tiez poznam rodinu co ma kopec malych deti a nemaju doma vobec televizor. Je to uplna parada. Maju stare slovenske a ceske rozpravky (A je to, Krtek a podobne) na DVD a na pocitaci a tot vsjo. Na tych detoch je to poznat. Ono sa taketo pozeranie lahsie davkuje, lebo v televizii furt nieco ide a okrem toho ked volakedy boli 2-3 kanaly, tak teraz je kanalov 100. So vsetkym co ku kanalom patri.

  5. datatip

    Kde okrem verejnoprávnej TV ste postrehli túto správu ?
    Časť príspevku si dovolím odcitovať : Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Miloš Klátik sa pripojil k výzve M. Lajčáka, aby sa krajanské organizácie netrieštili. „Keď som v zahraničí, využijem každú príležitosť na ich návštevu a podporu,” konštatoval. M. Klátik pripomenul blížiace sa výročie príchodu vierozvestcov na územie Slovenska, ale aj 495. výročia reformácie, kde Martin Luther, podobne ako sv. Cyril a sv. Metod presadzoval šírenie Božieho slova v materinskom jazyku.
    Link :
    http://www.oslovma.hu/index.php/sk/aktuality/149-aktuality1-aktuality1/881-na-vrcholnom-snemovani-krajanov-v-bratislave

Komentovať