Lekár, uzdrav sám seba!

                                    Lekár, uzdrav sám seba!  / Lk 4 ,23 /

 

Slovenskí lekári a doktori vážne ochoreli. Naplno sa dostali do vleku svojho VLEKÁRA Kollára. Tento pán “doch-tor “ začal chorľavieť už vtedy, keď neúspešne vstúpil do veľkej politiky. Neuspel na kandidátke HZD, reliktu po HZDS. Jeho veľký Doktor prisľúbil voličom na Slovensku druhé Švajčiarsko. V niekoľkých prípadoch tento sľub nielen splnil, ale aj bohato prekročil. Získal pre manželku odborársku chatku Elektru a pre svoje deti hotely a liečebne v Trenčianskych Tepliciach. Jeho minister zdravotníctva “Sodoma” zase všeličo na Sliači a “Gomora” s prispením svojej  ženy  po “kúpe” – “ľoch” v Piešťanoch. Iní zase raj pod Tatrami, kde je krásny svet. Kollár nič.Tak sa zase preorientoval a z ex-politika sa stal echt-odborár. Nemocnicu opustil a založil si súkromnú kliniku, kde si príde na púhych 4OOO eur mesačne btt. Pani manželka s pomocou pi. Tomanovej získala štátnu dotáciu na vybudovanie lyžiarskeho strediska s vlekom.Tak sa stal vlekárom. Vo voľnom čase pracuje a berie plat ako šéf lekárskych odborov. Stal sa príkladom a skutočným guru pre mnohých mladších kolegov, ktorí sa naplno dostali do jeho vleku. Ľahko ich presvedčil, že ak pacientov nemocníc vezmú ako rukojemníkov, určite uspejú.Fakt je, že takýto teroristický kúsok by sa mohol ľahko podariť napr. zamestnancom jadrových elektrární. Ak nechajú reaktory opustené, všetci budeme mať plné gate…Ak by podobne urobili kamionisti a šoféri MHD, riadne by to spomalilo a miestami vyradilo chod ekonomiky, ale ľudia by ako-tak prežili. Ak by dali výpoveď učitelia, naša spoločnosť by si to veľmi nevšímala a školáci by sa veľmi potešili. Ak by dali výpoveď politici, potešili by sa skoro všetci a niektorým by navrhli aj štátne vyznamenanie “za zásluhy”. 

Vlekári majú v rukách životy a zdravie pacientov. My si pri každej príležitosti prajeme: Hlavne to zdravíčko! – a bez doktorov a liekov už nevieme žiť. Lekárska veda je u nás na tak vysokej úrovni, že bez lekárskej pomoci u nás už neumiera ani jeden človek!

Od staroveku skladali lekári Hyppokatovu prísahu a podpisujú ju aj dnes. Lenže on bol Grék a dnešní doktori po grécky nevedia. Navyše vláda rozhodla, že “nepôjdeme gréckou cestou” a vlekári to pochopili po svojom. Prísaha Gréga Hyppokrata im nič nehovorí. 

Pacienti dávali vlekárom úplatky, ale je to zdroj príjmov nepravideľný. Navyše, ak doktor pacienta vylieči, tento zdroj príjmov vyschne. Liečiť ľudí je preto pre nich kontraproduktívne – boli by sami proti sebe! 

Preto vlekári na čele so šéfom odhodili všetky masky ľudomilov a ako potomkovia hôrnych chlapcov opakujú: Život – alebo peniaze! Vlastne túto zbojnícku morálku aj  inovovali: Eurá- alebo peniaze! Život pre nich už nie je zaujímavý. Prečo? Lebo sami vážne ochoreli. Právom im môže byť položená stará výzva:” Lekár, uzdrav sám seba”!

Zostáva otázka: Čo to je za choroba?

Je to, zdá sa zvláštna kombinácia viacerých faktorov a zlyhaní: srdečnej činnosti, mozgovej činnosti, choroby očí a ochrnutia známeho doteraz zo života koní: zjankovatenie. Niektorí indikujú všeobecnejšie: zhovadilosť. 

Ich srdcia bijú stále rovnakými údermi: Len peňazí viac! Múdre hlavičky a školené mozgy nepriniesli ani jeden konštruktívny návrh na liečenie chronicky chorého zdravotníctva, ale na všetky doteraz predložené krútia vytrvalo hlavami: nie! Tak sa to prejavilo už pri bývalom vlekárovi v kresle ministra, ktorý radšej berie plat primátora v Košiciach a súčasne hravo zvláda aj plat poslanca parlamentu. Keďže ho riadi jeho stranícky šéf, vlastný mozog nepotrebuje.

Zlyhávajú im aj oči. Nevidia ani jedno racionálne riešenie, nevidia ani stenajúcich starcov, ani onkologicky choré deti, na ktoré sa aj po uliciach v Deň narcisov robia zbierky. Nevidia, že stratili kredit lekárov a stali sa vlekári a výpalníci. Českých doktorov označili za okupantov…takto dopadli so svojím zrakom. Riadia sa už iba čuchom – cítia iba svoju kosť a korisť. 

Po nočných rokovaniach v parlamente načisto zjankovateli. Po splnení ich ultimatívnych požiadaviek a “dohode”- sa vlekári nevedia sami už ani pohnúť! Sú PN! Sú veľmi vážne chorí a majú na to aj “papiere”. Diagnózu potvrdenú podpisom a razítkom podobných “doch-torov”. Vidieť, že sú všetkého schopní, okrem práce. Lekár, uzdrav sám seba!

  

6 Komentáre k “Lekár, uzdrav sám seba!

  1. misko

     Od staroveku skladali lekári Hyppokatovu prísahu a podpisujú ju aj dnes. Lenže on bol Grék a dnešní doktori po grécky nevedia. Navyše vláda rozhodla, že “nepôjdeme gréckou cestou” a vlekári to pochopili po svojom. Prísaha Gréga Hyppokrata im nič nehovorí. 

     

    Toto sa Vám podarilo 🙂

    1. tabak

                   Priložím ešte jedno-dve polienočka a prihrejem si svoje polievočku.

                 V poslednom čísle Posol spod  Tatier,   má článok pána farára Jakobyho, a akoby mimochodom, poznamenal:"To, čo však v týchto dňoch predvádza po našich nemocniciach časť z nich /lekárov/ na čele so svojím odboárskym bossom a zbohatlíckym gynekológom, dokonale otriaslo mojou úctou k lekárskej profesii. Podarilo sa mu priradiť lekárov napríklad ku skorumpovaným a nenásytným sudcom v tejto krajine".  Uf, nadať niekomu do sudcov – to je fakt silné..

            Podobne aj nejaký brat Daniel Šovc píše -" Nemôže mlčať"! -píše –  "A nechcem kričať. Hoci dôvododov k tomu je nemálo."  A ďalej:  "Títo lekári neskladlai  Hippokratovu prísahu a sú všetci ateisti?  Alebo sa hlásia ako členovia  kresťanských cirkví a praktizujú morálku kňaza a levítu z podobenstva o milosrdnom Samaritánovi, ktorí obchádzajú a nechávajú raneného bez pomoci a ich počin Pán Ježiš odsúdil? …" 

              Toto mňa malo napadúúúť! Bol by som napísal: Lekári, berte si príklad z toho samaritánovho somára!

             

      1. tamara

         novodobému Jánošíkovi "hrdinovi"  Slovenska nepošlem. MUDr.Marian Kollár by si zaslúžil inú odmenu. Nový návrh zákona  prichádza neskoro. 

        1. tinuška

          Konečne urobili, čo bolo treba. 20 rokov upozorňovali na katastrofálnu, ale nikoho, asi ani vás tu, to nezaujímalo. Mávli rukou, veď to pôjde aj naďalej. Ale nešlo. Pohár trpezlivosti pretiekol. A nemáte nárok ani na osočovanie typu – štrajkovali, ohrozovali ľudí,. Po prvé -. len regulérne dal každý sám za seba výpoveď. Nemajú snáď na to právo? Sú otrokmi? Tak to by sme sa potom na to pozreli……Je to bazálne právo každého občana tejto republiky.

          A ani nikto nebol v ohrození. PN – ky sa overovali – boli v práve. Totiž, ak by išli lekári, ako väčšina z ľudí za kafečo na PN, robila by štvrtina. Nemajú nárok byť ani chorí. Musia makať, slúžiť, vĎAKA žIADNA, ALE AK SA NáHODOU NIEčO NEPODARí – VEĎ Lekár nie je Boh a nemôže vždy zachrániť človeka – utŕži len osočovanie a udania. Ešte donedávna služba v noci a hneď po tom hups do dennej- Každá sestra, colník a iní "významnejší: pracovníci majú po nočnej nárok na voľno, lekár nie. Teda teraz už v nemocnici je to povinné, ale u ambulantných je to stále, ako predtým

          A tie peniaze, o ktorých sa viedli vášnivé deskusia? Skutočnosť je taká, že z tých 300 eur by niekomu nepripadlo vôbec nič. A 1600 ako priemerný? Klamstvo hrubého zrna. Po prvé, toľko nemá ano profesor s 3 atestáciami, po druhé, nempžno sem zarátavať nadfčasy. To každý z vás môže cjdiť každý druhý deň niekde makať a bude mať to isté. Mimochodom, lekár po prvej atestácii – teda 12 rokov štúdia, mal niečo vyše 600 eur a po druhej . 900. Dobré, že?

           

          1. adminko

            prosím držte sa tém – evanjelik a sk

  2. fosil

    To, čo sa popisalo  a pohovorilo na t´úto tému, je ukážkovým príkladom kolosálnej demagógoe. Ale že sa to bude pretriasať – a takýmto štýlom – aj tu ??? !!! Škoda vravieť, či ťukať do klávesov….

Komentovať