Inštalovali nového biskupa v Gyori

V sobotu 25. júna t.r. sa v meste Gyor v Starom ev. chráme konala inštalácia novozvoleného biskupa Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi v Maďarsku (ECM) Jánosa Szemereiho. Inštaláciu vykonal predsedajúci biskup ECM Gáncs Péter. Jeho príhovor o úlohách a službe pastiera-biskupa inštalovanému založil na heslách toho dňa: 2. Sam. 7,9 a Jn 14, 9. Počas reči mu odovzdal ako symbolický dar malú drevenú píšťalu, akú používajú aj pastieri stáda oviec. Počas slávnosti spieval spevokol z Kaposváru. Nový biskup po prísahe, modlitbách, požehnaní a prebratí biskupského kríža kázal na text: Rim 9,16. V závere bola spoveď a Večera Pánova.Pri jej liturgii movému biskupovi asisdtoval biskup Fabínyi Tibor a biskup z Rumunska Adorjáni Dezsoe.  Na slávnosti okrem domácich ev. duchovných a veriacich z celého dištriktu, ktorí zaplnili nielen veľký chrám, ale i nádvorie, kam boli udalosti z chrámu prenášané na veľkej obrazovke, boli prítomní početní ekumenickí hostia z reformpovanej a rím. kat. cirkvi. Zo zahraničných ev. cirkví boli prítomní biskupi a duchovní z Rakúska, Nemecka, Fínska , Rumunska a Slovinska. Prítomní boli i zástupcovia štátu, župy i mesta Gyoer. Záznam zo slávnosti odvysielala v nedeľu o 11. hodine MT1.

(Tento záznam som osobne sledoval. Tu chcem k adiafóru poznamenať, že ev. duchovní v MR už pomaly prechádzajú na nosenie farebnej štóly k luteráku, ba najnovšie odchádzajúci biskup Itzés a niekoľko ďalších farárov malo miesto luteráka biele kňazské rúcho a štólu, aké ich poznáme zo zahraničných lut. cirkví. Pri vysluhovaní VP kňazi oblátku máčali do vína a podávali do úst veriacim. Tradičný spôsob tam nebol.

(www.evangelikus.hu)

5 Komentáre k “Inštalovali nového biskupa v Gyori

  1. kantor

    Povedal Pán Ježiš…namáčajte si do kalicha chlieb, alebo povedal pite z neho všetci?  Neviem prečo vymýšľajú nové metódy príjmania VP… Tie biele rúcha a štóly beriem, to je pekné, aj keď sme poväčšine zvyknutí na našich luteránskych farárov v čiernom .o))

    1. misko

      Pite či usrknite? A chlieb, alebo oblátku?

      Čo je malichernosť a čo už nie? Čo bolo Kristovým úmyslom a čo je ponechané na riešenie Cirkvi?

      Marana tha!

       

      1. kolarovsky

        Kedze sviatost podla nasho luteranskeho chapania nespociva v mnozstve materie, tak to nie je rozhodujuce pre platnost VP. Ked krstime len pokropenim, pardon, teraz uz poliatim, a netrapime sa ponaranim, tak preco by nas malo trapit, ci si niekto z kalicha len uchlipne, alebo namoci pery, alebo namoci oplatku (hoci Pan Jezis iste nedistribuoval oplatky na Zeleny stvrtok)… Na mnozstve vina nezalezi predsa, ani na tvare chlebika, hoci iste jeden sposob moze vyjadrovat biblicku pravdu lepsie ako iny… (hoci by sme si dopriali aj viac, ak by bolo dobre, ci nie?)

        1. Na množství nesejde, pokud to ovšem ale neeliminuje jiné prvky svátostného znamení. Podle luteránských dogmatik z éry orthodoxie je formou svátosti Eucharistie plena et integra actio, čili plné a úplné jednání, které Ježíš podle biblického svědectví při poslední Večeři konal (vzal chléb, vzdal díky, rozdával, …) nebo konat přikázal (vezměte, jezte, pijte); materií je pak chléb a víno – tím se liší od římských katolíků, pro které je formou svátosti pouhé vyslovení slov ustanovení nad živly a proto jejich mše "platí" i když nikdo (mimo kněze) nepřijímá. Zatímco hostii, jejíž "chlebovitost" lze uznat s hodně přímhouřenýma očima, je možné stále "jíst", nevím do jaké míry je možno "pít" kapičku posvěceného vína vsáklou do těla Páně. Nechci být v této věci nijak úzkoprsý (také jsem takto párkrát přijímal, kde "jinak nedali") a považovat to hned za neplatné, spíš jde o to, aby se nedělala z nouze ctnost a z mimořádných způsobů, které "šidí" řádnou formu, se nestal standard (jako ve středověku z příjímání pod jednou způsobou).

          1. fosil

            Zase pekne.

            Nebol som všade a nevidel som všetko. Ale podľa toho, čo som videl a zažil, máme najkrajší a najdôstojnejší obrad  celej sviatosti Večere Pánovej. Tak neviem, prečo hneď aj do toho vrtajú ! Jediný raz som prijímal v stoji, tak povediac za pochodu, ale povedal som si, že takto už radšej nie.

            K oblečeniu farárov sa vyjadrovať radšej nebudem.

Komentovať