Práci s mládežou sa má venovať SEM v rámci štruktúr ECAV

– povedal biskup  VD S.Sabol naDK VD 28.mája 2O11 v Prešove. Tak to uvádza EPST č.10(str.11), kde  spravodajca konkrétne píše:

"Biskp. S.Sabol okrem iného upozornil i na náročnosťpráce s mládežou, pretože tejto skupine sa v súčasnosti ponúka množstvo rozličných lákadiel. "Mládeži sa musíme v našej ECAV viacej venovať. Tým, že slabo funguje práca SEM (organizácie, ktorá by ich mala združovať), napojili sa naši mladí na organizácie a stretnutia, ktoré nie sú organizované našou cirkvou ( KOMPAS ŽILINA, CAMPFEST). Môže to ohroziť odcudzenie sa mladých vlastnej cirkvi.

Je to naša chyba, že sme im dlhodobo nič neponúkli. Je potrebné zobudiť SEM, docieliť, aby fungovali v rámci štruktúr vlastnej cirkvi a cieľavedome sa venovali mladým.

Som vďačný, že v niektorých seniorátoch prebiehajú seniorálne dni mládeže". Konventuálov oboznámil i s plánovaním zriadenia evanjelického gymnázia v Martine."

Zhrnté a podčiarknuté:

  1. je tu pretlak a ponuká lákadiel
  2. slabo funguje práca SEM
  3. Kompas a Campfest nie sú organizované našou cirkvou
  4. hrozí odcudzenie vlastnej cirkvi
  5. Treba zobudiť SEM, docieliť, aby fungovali v rámci štruktúr vlastnej cirkvi

Myslím, priatelia, že toto je už  po dlhšom čase jasnejšia reč a  a veci sa začínajú- naozaj začínajú ? menovať pravými menami. V každom prípade to ukazuje na základnú chybu vo vzťahu k SEM, keď minulé vedenie cirkvi súhlasilo, aby sa SEM stal  občianskym združením, a prestal byť zapojený do štruktúr ECAV a tak aj zodpovedný svojej vlastnej cirkvi.

5 Komentáre k “Práci s mládežou sa má venovať SEM v rámci štruktúr ECAV

  1. kolarovsky

    Pre úplnosť však treba povedať aj to, že práve súčasné edenie cirkvi pôsobilo likvidačne voči viacerým pracovníkom s mládežou – buď boli odídení z pracovného miesta, alebo ich musel prichýliť niekto pod svoje krídla (zbor, seniorát). Koľko financií venovala cirkev za posledné roky na prácu SEM? Tým nechcem viniť zo situácie len vedenie cirkvi, ale nerobme ani to druhé – že vinu budeme vidieť len na SEM.

    1. lubo batka st

            No to je iste dobrá otázka. – Kto by to mal spočítať za gen.cirkev, dištirkty, senioráty a zbory? -Ale že by to to bolo  najpr o finnanciách? Preto odišli? – preto zrejme ešte aj chcú odísť…

            Divím sa ti, váž. oltárny brat, že tak suverénne tvrdíš, že- práve súčasné vedenie cirkvi pôsobilo likvidačne voči viacerým pracovníkom s mládežou- buď boli odídenní z pracovného miesta atď. 

            Nie je toto tvrdenie  obvinenia "am blok" tak trochu "bohapusté ohováranie"? Ve’d vieme, kto je "súčasné vedenie"- ale nevieme, kto a za akých okolností: bolí odídení. 

                    

        

       

      1. laco ontko

         Vazeny brat farar.
        Ondrejove slova su uplnou pravdou. Cirkev sa dlhodobo sprava ku SEM co sa tyka financii pomerne macossky. Keby sme neboli obcianske zdruzenie, uz nefungujeme, pretoze fyzicky za poslednych niekolko rokov do SEMu z ECAV na mladeznicku pracu, jej podporu, prakticku cinnost alebo na cokolvek ine neprisla ani koruna, a vsetky aktivity robime len vdaka peniazom, ktore si zozenieme z grantov a od sponzorov a darcov. A dokonca sa zrusili i miesta mladeznickych pracovnikov pri GBU, resp. mali sa pridelit k nizsim zlozkam, co akosi nevyslo. Zial, zijeme z penazi, cize ked mate z cirkevneho prispevku 0 Eur uzivit rodinu, musite obmedzit veci do ktorych Ste povolany. Vravim obmedzit, nie zrusit, pretoze sluzba sa deje a je pozehnanim pre mnohe zbory, mladeze, za co sme Bohu neskutocne vdacni. A vdaka Bohu, je vela dobrovolnych spolupracovnikov, ktori pomahaju bez naroku na cokolvek.

        Clanok bol klasicky podla slov ucastnikov konventu, ucelovy, vytrhnuty z kontextu. 

        Vobec nie je problem, ze SEM je obcianske zdruzenie, pretoze rocne zozenieme tisice Eur, ktore idu do cirkvi, do mladezi, do zborov, senioratov. Teda cirkev nas nepodporuje, ale my sa snazime jej pomahat ako vieme. A robime tak popri civilnych zamestnaniach. A trochu ma mrzi, ze sa o to ludia nezaujimaju, a radi si kopnu. Vieme ze veci by mohli fungovat lepsie. Ale na to musi byt ustretovost zo vsetkych stran, komunikacia a modlitby.

        Vazim si Vasu pracu, o ktorej ja osobne od Mata Kovaca pocuvam vela povzbudivych slov. Preto prosim, ak chcete vediet o fungovani SEM, o jeho momentalnych aktivitach, moznostiach a viziach viac, radi Vam o tom povieme. Co sa tyka cirkvi, momentalne pravidelne komunikujeme a stretavame sa so vsetkymi biskupmi, hladame spolu aj s bratmi seniormi, fararmi ci mladeznickymi senioratnymi koordinatormi na mnohych miestach moznosti ako pomoct mladezi, ako ju povzbudit aby rastla a mocnela a bola stabilnou sucastou nasich zborov.

        Prajem vela Bozieho pozehnania.

  2. Len ten moze kritizovat pracu istej organizacia, kto robi podobnu pracu lepsie alebo kto danej organizacii nejako pomaha vsak?

    Navyse si myslim, ze pre SEM ako aj pre ine organizacie v cirkvi je dobre ostat nezavyslimi do istej miery od cirkvi – ma to minimalne dve vyhody:

    1- organizacia, ktora nieje pracujuca len v ramci jednej cirkvi ma vacsiu sancu zasiahnut ludi mimo cirkvi ci z inych cirkvi – na SVK je to viac ako 93 percent ludi

    2- vedenie cirkvi sa casto meni a v cirkevnej politike by bolo za istych podmienok SEM uplne zrusit, pripadne obmedzit (co sa do istej miery stalo za posledne roky).

     

    Nezavyslost SEM-u ci inej organizacie nehovori o nelojalnosti a kto takto zmysla nepochopil slobodu a pravu postatu demokracie. Lojalnost nie je zavysla na fyzickej kontrole danej organizacie – ale na vzajomnom vztahu dovery a porozumenia… Ak sa stane, ze sa cirkev nezhodne s istou organizaciou, jednoducho sa rozidu kazdy svojim vlastnym smerom (to vsak nie je pripad SEM-u) a v pripade vedenia cirkvi, kt. by chcelo istu organizaciu nejak zlikvidovat, by to bol necestny politicky tah a poskodilo by to vsetkym.

    Tak co je lepsie? SKuste sa brat Batka zamysliet co by ste robili vy keby ste boli na mieste vedenia SEM-u ? (a pri tom mate uz skusenosti s roznymi vedeniami cirkvi a politikou…).

    Pre informaciu – so SEM-om nemam vela spolocneho, ale v nasej post-komunistickej krajine, kde aj v cirkvi je tendencia robit "cistky" (vymienat mnozstvo nepohodlnych ludi v case zmeny vedenia) – myslim, ze je pre SEM ci ine organizacie lepsie ostat nezavyslimi od cirkvi…

Komentovať