500 červených bukov pre evanjelikov v Poľsku

V nedeľu 27. marca t.r. evanjelici v Szczyrku v Beskydách dostali dar od nemeckého partnerského mesta Zetel – 500 červených bukových sadeničiek. Časť z nich vysadia v Záhrade reformácie, ktorú realizuje pri 500. výročí reformácie farár Jan Byrt. Po nedeľných bohoslužbách Nemci pri kostole , kde bude Záhrada reformácie, slávnostne vysadili jednu sadeničku červeného buku. Aj každý návštevník bohoslužby dostal jednu, aby si ju potom doma zasadil na pamiatku tohto jubilea. Minulú jeseň Nemci dodali 500 kusov cibuliek krokusov, ktoré teraz na jar zakvitnú. Luteráni z Holandska poslali do Beskýd tiež 500 kusov červeno-bielych tulipánov.

(www.luteranie.pl)

Komentáre k “500 červených bukov pre evanjelikov v Poľsku

  1. tabak

                     Taká záhrada pri kostole by sa mala vysadiť v každom zbore. Nie iba jablone,  slivky a vinič sadiť…

       Zároveň by som odporúčal do každej takej záhrady vysadiť aspoň jeden strom druhu: Judášovec strukový! (Cercis siliqastrum) 

       Podľa  legendy práve na takom strome  ukončil život biblický Judáš Iškariotský. ( Mohol by sa teda hodiť všade, podľa miestnej situácie možno vysadiť aj viac exemplárov). Strom pochádza zo stredomoria. Rastlina za to ale nijako nemôže. 

    Jej zvláštnosťou je, že trsy ružových motýľovitých kvietkov vyrastajú priamo z kmeňa a z konárov.. Takýto jav sa volá kaulifoĺia a bol popísaný prvýkrát práve pri tomto strome. (Zdroj: rastl.do schr.) 

         

Komentovať