Stanovisko k financovaniu cirkví

Stanovisko k zákonu o financovaní cirkví

Stanovisko k zákonu o financovaní cirkví
  •  08.07.19
  •   Predsedníctvo ECAV
  •   Oznamy

Návrh zákona o financovaní registrovaných cirkví v SR bol pripravovaný Ministerstvom kultúry SR (MK) v minulom období za predchádzajúceho vedenia ECAV. Návrh tohto zákona bol prerokovaný ako v Ekumenickej rade cirkví tak aj v Rímskokatolíckej cirkvi. Momentálne ho MK predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Znamená to, že sa k návrhu vyjadrí ešte vláda SR a parlament.

Dôležitou zmenou pre nás je fakt, že finančný balík od štátu si bude môcť každá cirkev rozdeliť podľa svojho uváženia a potrieb. Našou základnou agendou však naďalej zostáva snaha o zvyšovanie darcovstva a získavanie dobrovoľných príspevkov na misijnú činnosť Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku od samotných členov našej cirkvi. 

3 Komentáre k “Stanovisko k financovaniu cirkví

  1. lubo batka st

    Stretli sa s vedúcim cirkevného odboru MK SR

    Stretli sa s vedúcim cirkevného odboru MK SR
    17.07.19 Jana Nunvářová, tlačová tajomníčka Spravodajstvo
    Riaditeľ generálneho biskupského úradu ECAV Igor Bartho prijal na návšteve vedúceho cirkevného odboru Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Jána Jurana. Na stretnutí sa zúčastnil aj osobný tajomník generálneho biskupa Igor Mišina a tlačová tajomníčka Jana Nunvářová.

    Témou stretnutia bol najmä návrh zákona o financovaní cirkví a potvrdenie pozitívneho vnímania tohto návrhu zo strany ECAV. Proces pripomienkovania sa skončí v závere budúceho týždňa a potom bude predložený vláde.

    Prítomní sa venovali aj potrebe vytvorenia mediálneho projektu ECAV a možnostiach podpory zo strany štátu na jeho naštartovanie. V oblasti médií však ministerstvo kultúry nemá žiaden program na podporu.

    V závere stretnutia vyslovili predstavitelia ECAV záujem o stretnutie generálneho biskupa s ministerkou kultúry SR.

  2. lubo batka st

    Návrh ministerstva kulúry hodnotím ako kliniec do rakvy ECAV. Ak ho vláda schváli, zostáva dúfať,že tak neurobí parlament a nechá skutočný priestor na odbornú diskusiu a na riešenie budúcej vláde.

  3. Čo je to za cirkev ktorá visí na finančných šnúrkach sekulárneho teda svetského štátu ?

    Je to cirkev bez Božej moci.

    Neviem si predstaviť prvú cirkev, ktorú by mal financovať Rím.

Komentovať