Nevypovieš krivé svedectvo…!

     Nevypovieš krivé svedectvo… alebo: 

                                                                                   Major Jánošík a kapitán Danko

     Na prvý pohľad nemajú zbojník a kapitán hôrnych chlapcov Juraj Jánošík a Andrej Danko, predseda parlamentu, nič spoločné. Ale určité spojenia tu sú. Nespája ich síce doba pôsobenia a predsa sú obaja príslušníkmi Slovenskej armády. Bývalý skrachovaný študent, následne kurucký a cisársky vojak, potom kapitán “hôrnych chlapcov” Juraj Jánošík, čerstvý nominant na “najväčšieho Slováka” je major Slovenskej armády in memoriam, menovaný ministrom Ficovej vlády A.Kašickým. 

    “Hôrny chlapec” Danko bol po predchádzajúcom zbíjaní v slovenských lesoch menovaný iným ministorm Ficovej vlády za kapitána SA. Teraz zbíjajú za neho ministri školstva a vedy, on ich iba riadi a počíta zisky do straníckej kasy. 

    Jánošík ako študent  “skrachoval” a nedoštudoval, pretože v tom čase odpisovať nebolo možné. Ako zbojník údajne bohatým bral a chudobným dával, kapitán Danko to robí naopak. Ale nedá sa vylúčiť, že obaja predsa len najviac udeľujú sebe, čiže ľudu, ktorý zastupujú. Súdna sedria Lipt. Mikuláša Jánošíka odsúdila a nechala ho verejne obesiť na háku za ľavé rebro. Danko zatiaľ pred zrakom širokej verejnosti morálne súdi a odsudzuje iných. Verejnosť Slovenska “má na háku”.

      Vrcholom jeho doterajšieho pretŕčania bolo vystúpenie po zasadaní senátu právnickej falkulty v Banskej Bystrici. Akademici sa pritom zahrali na riadny súd a ako nasledovníci juristu Jánošíka vyhlásili, že slovo plagiát v slovenskom právnom systéme nie je definované, čiže neexistuje. Preto ani Dankovo primitívne odpisovanie v rigoróznej, (podľa samotného kapitána: v školskej práci), – nie je porušenie zákona. 

      Je zaujímavé, prečo sa akademický senát “zahral” na súdny senát SR. Zrejme preto, aby kapitán nevisel. Ak však dokázané a konštatované odpisovanie nie je plagiát, vzniká v našom školstve neslýchaný precedens. Žiaden odpisujúci školák, študent či doktorand plagiátorom nebude, aj keď bude vždy len odpisovať. A nemôže byť za to ani trestaný, ani akoľvek sankcionovaný. 

      Zdanlivo dobrá správa pre študentov je katastrofou pre súčasné slovenské školstvo a budúcnosť štátu. Katastrofou väčšou ako jeho sofistikované rozkrádanie ministrami Plavčanom a Lubyovou. Zostáva iba čakať, kým aj tohoto kapitána, druhého muža republiky niekto “upečie”, aby vošiel defintívne aj on do minulosti, tak ako Ficov vzor: zbojník, major Juraj Jánošík, in memoriam.

Komentovať