Ku storočnici Evanjelického Posla spod Tatier

 

V tomto roku si v ECAV pripomíname 100 rokov od pravidelného vychádzania nášho periodika – Evanjelického posla spod Tatier. Ďakujeme Pánu , že nám ho dal a za požehnané dielo, ktoré pri nás za tých sto rokov vykonal.
    K Poslu mám osobný vzťah. V našej rodine trvale od nepamäti Posol odoberáme a čítame. V rodine som získal záujem o obsah Posla. Hlbšie a pravidelne som ho začal čítať v pokonfirmačnom veku. Podobne neskôr som prešiel aj na mesačník Cirkevné listy. Tie sme však neodoberali pravidelne. Ak píšem o našej tlači, musím spomenúť aj ďalšie. Záujem o život cirkvi počas tvrdej totality ma priviedol k odoberaniu zahraničnej tlače. Z bývalej NDR som si objednával Die Kirche. Tie mi nemecká cirkev posielala bezplatne, podobne ako neskoršie Idea-spektrum, ktoré mi chodí doteraz. Redakcia tohto posledného však bola v NSR, a tak prísna cenzúra za celý rok prepustila z 52 čísel nejakých 12. Z Maďarska mi chodil týždenník Evangélikus élet, z Poľska Stražnica ewangeliczna, premenovaná neskôr na Zwiastun. Z Česka Kostnické jiskry a Přítel lidu z Českého Těšína. Niekto sa môže pýtať, ako som to vládal financovať. Ako študent dostával som slušné sociálne a aj prospechové štipendium a v lete som si zarobil na brigáde. Nie div, že som nedostatok správ z cirkvi počas totality u nás na Slovensku koncom osemdesiatych  rokov saturoval vlastným vydávaním strojom klepaného  samizdatu Spektrum. Vyšlo niekoľko čísel v pár desiatkách exemplárov, ktoré som rozdával pracovníkom našej a Sliezskej cirkvi na našich tajných stretaniach. Potom prišla nežná revolúcia, karta sa obrátila. Ako tlačový tajomník ECAV som bol menovaný do redakcie Posla, kde som počas niekoľkých rokov mohol prakticky okúsiť redaktorský chlebíček. Na GBÚ som vydával bulletin Výber informácií z teológie a cirkví. Vychádzal pravidelne dvojmesačne. Sám som ho redigoval, písal, zariaďoval tlač, expedoval, administroval objednávky a predplatné.
    Dnes máme na Slovensku množstvo cirkevnej tlače. Dovolím si spomenúť okrem už klasických dvoch – EPST a CL – aj Dúhu, Tvorbu T, Evanjelický východ, SEMtext, Cestou svetla. Mnohé cirkevné zbory si vydávajú vlastné tlačoviny. U nás vo Sv. Jure sú to Zvesti z Pánovej vinice. Najväčším problémom pri vydávaní novín a časopisov sú dve veci: predplatitelia  a prispievatelia. Ako spomínaný tlačový tajomník GBÚ som bol dva razy na zahraničnom kurze pre novinárov, raz vo Viedni a týždeň v Ženeve. Potom doma som aj ja vypracoval projekty školení pre našich duchovných i laikov v základoch i nadstavbe žurnalistiky. Lektorov som zabezpečoval z Katedry žurnalistiky FFUK v Bratislave. Celkovo sa konali tri takéto kurzy: V Modre – Harmónii, pri Liptovskej Mare a vo Vysokých Tatrách. Finančne ich pokrýval SLZ v Ženeve. S ľútosťou musím konštatovať, že potom v praxi z tých vyškolených účastníkov väčšina neprispievala do cirkevnej tlače.
     Počet stálych odberateľov našej cirkevnej tlače trvale   klesá. Kým po vojne r. 1950 bol počet odberateľov EPST 50 tisíc a CL 3 tisíc, r. 2010 je to už len 7 tisíc a 750 kusov pri CL. Odberateľmi Posla sú poväčšinou naše dôchodkyne a dôchodci. Tí pomaly, ale isto vymierajú a nemajú nástupcov v rodinách. Ak tento trend bude pokračovať, o pár rokov sa môže stať, že vydávanie tlače pre nízky počet abonentov budú musieť zastaviť. Pritom redaktori sa snažia urobiť periodiká príťažlivými a zaujímavými.V Posle sú aj stránky pre deti. Možnože by treba obsah rozšíriť aj o články pre mladých. Aj keď dnes používame internet ako jeden vynikajúci informačný, poučný a zábavný kanál, svoje miesto tu má aj naďalej tlačené slovo. Preto čítajme , objednávajme a šírme naše tlačené slovo. Ono je zdrojom duchovného posilnenia, poučenia a informovania. Do ďalších rokov života prajeme nielen Poslu, ale aj ostatným titulom v našej cirkvi veľa verných odberateľov a čitateľov a zaujímavé, pútavé články.

2 Komentáre k “Ku storočnici Evanjelického Posla spod Tatier

  1. ragnar

    nie som medialny mag, ale podla mna je zbytocne davat do posla napr. rubriku pre deti… ta 1/Xtina strany pre deti ich neprilaka (aj vzhladom na grafiku a kvalitu papiera) a iba zozerie priestor pre nejake relevantne informacie. Mozno je cesta vydat samostatnu prilohu (aj ked len raz za rok) pre decka … komiks, hocico, co by bolo aspon trosku lakave. Rovnaky je moj nazor aj na osemsmerovky a pod. ked si kupim EPST tak to je preto, aby som mal info o tom, co sa deje v cirkvi. ake su trendy, ake pohlady na diskutovane temy a pod.

    to, ze odberatelmi EPST su prevazne dochodcovia nie je nahodou, pretoze si EPST takuto cielovu skupinu zjavne sam aj zvolil.

    Podla mna by pomohlo, ak by EPST bol znova uverejnovany na internete. Predplatitelia to nezrusia, ti ktori si ho kupuju z nostalgie (alebo podporovne) ho budu kupovat aj dalej a navyse ma sancu rozsirit informovanost aj o ludi, ktori by si ho bezne nekupili. Schvalne, kolki z diskutujucich su pravidelnymi citatelmi posla? 

     Inac, samozrejme sa tesim zo storocnice a prajem, nech EPST je naozaj poslom aj nadalej minimalne dalsich sto rokov 🙂

     

     

     

    1. lubo batka st

       Pripájam sa k tým, ktorí srdečne blahoželajú  nášmu  EPST k storočnici. Bol vždy vítaným hosťom v rodine mojich starých rodičov, potom rodičov  a dnes  v našej domácnosti.  Sprevádza tak celý môj život. Potriasam tak jeho virtuálnou pravicou a chcem  ho , ako  starého priateľa potľapkať po jeho širokých ramenách, ešte stále plných mužnej sily, pohladiť jeho vrásky a šediny a s úctou pridať hlas k tým, ktorí spievajú na jeho ďalšiu službu :Mnoga ljeta živió!                                   L.Batka st.

Komentovať