Evanjelický Spevník v Audio verzii

Myšlienka, motivácia a vízia projektu Evanjelický Spevník v Audio verzii

Častým problémom v cirkevných zboroch ev.a.v je absencia kantora – služobníka, ktorý dokáže kvalitným hudobným doprovodom poslúžiť hrou na organ, alebo klávesový nástroj. Preto máme víziu vytvoriť podklady pre pomôcku, resp. náhradnú núdzovú variantu – CD-čka s nahratým organovým, resp klávesovým doprovodom, vo verzii bez spevu i so spevom. Prvé ukážky je možné nájsť na adrese audio.evav.cz v kategórii Evanjelický Spevník. V ďalších fázach projektu zverejníme informácie k dostupnosti nahrávok v plnej kvalite aj dĺžke.

Aktuálne: Možnosť zapojiť sa do projektu aj na diaľku !!!

Viete pripojiť klávesy k PC cez MIDI výstup? Ak áno, zaznamenajte práve svoj originálny doprovod ľubovoľnej piesne z ev. spevníka pomocou výstupu z klávesov v MIDI formáte, my vieme naspievať a nahrať zvyšok.

 

 

33 Komentáre k “Evanjelický Spevník v Audio verzii

  1. kantor

    Konečne sa niekto podujal aj na takúto super vec. Pán vám všetkým pomáhaj pri tejto práci. Určite sa s ňou napr. uľahčí nacvičovanie piesní.

    Pozn. – V piesni 242 sa spieva z rodu Jesse, nie z rodu jasne.. :o))

              – Bolo by super keby  pri každej piesni bola možnosť stiahnúť si                 harmonizáciu.

    1. Mgr. Marian Sedláček

      Po vyčerpaní repertoáru je možné postupne začať opravovať aj takéto "preklepy", zatiaľ máme hotových vyše 60 použiteľných kúskov v CD kvalite pripravených na mastering. 

    2. Mgr. Marian Sedláček

      práve zháňame kantora-aranžéra, ktorý by dal dokopy partitúry v Sibeliuse, alebo niečom podobnom prevoditeľnom do midi súborov… pracuje sa aj na tom… kto chce pomôcť alebo už niečo také má, sem s tým!

      1. kantor

        tým čo robíte, fakt sa budem za vás a vašu prácu na tomto krásnom diele modliť. Ja bohužiaľ neovládam zapisovanie nôt do programu, ani taký nemám. Bohužiaľ som len amatér:o))

        Viac ma zaujíma harmonizácia piesní. Keďže si mnohé harmonizujem sám, rád by som videl (vypočul si) aj iné harmonizácie. A tiež sa venujem zbieraniu starých nápevov, ešte z Tranosciusa či Zpévníka. Je zaujímavé akú bohatosť nápevov nám zanechali naši predkovia. Treba ich zbierať, zapisovať, nahrávať, aby sa zachovalo čo najviac melódií. Sú to naše poklady.

        1. Adelfos

          Pokiaľ si dobre pamätám, Tranoscius svojho času vydal všetky piesne (resp. nápevy) z ES na audiokazetách – ešte pri vydaní spevníka v 1993. Mám doma hádam aj dve sady tých kaziet. Bude to niečo podobné, alebo duplikát? 

          1. Mgr. Marian Sedláček

            Nemal som tieto kazety v rukách, ale počul som, že existovali… dnes však už kazeta veľmi zastarala… Neviem, či boli nahraté naozaj všetky piesne zo spevníka – my chceme nahrať VŠETKY.

            Tiež záznam je nahrávaný v CD kvalite, uložený v digitálnej forme, v domácom nahrávacom štúdiu. Vzniká v spolupráci s profesionálnym kantorom, ktorý k nám dochádza, spieva zborová farárka Mgr. Lenka Sedláčková, nahrávky zaznamenávame priamo v chráme Božom, niektoré piesne dvojhlas. Nahrávam a mixujem ja. Väčšina piesní bude vo forme, ktorá je priamo použiteľná na bohoslužbách – organ a vedúci spev v celej dĺžke piesne. Čiže nielen pre účely cvičenia spevokolu, a podobne, ale aj naostro. Náš zbor v Horných Zeleniciach je dlhodobo bez kantora, tam bude prvé testovanie… Bude aj verzia bez spevu, iba samotný klávesový doprovod. Ak Boh dá, postupne dáme dokopy aj harmonizácie, a verím že nie len jednu verziu.

            Ukážky budú k dispozícii zdarma na webe, CD trochu neskôr dúfam, že ešte do Vianoc 2010, v cene niekoľko eur hlavne na rozvoj, skvalitňovanie a pokračovanie projektu… zatiaľ je to čisto dobrovoľná aktivita časovo náročná so značnými počiatočnými nákladmi hlavne na zariadenie a zručnosti pri nahrávaní a spracovaní…

        2. Adelfos

           Okrem klasických partitúr mali niektoré zbory v našej ECAV aj vlastné, rukou písané partitúry s vlastnými nápevmi Tranosciusa (pekné skloňovanie, ako voda z akváriuma, ale zvykli sme si – dodnes máme niektoré naše cirkevné zvraty, nad ktorými jazykovedci zalamujú rukami a sú používané nielen v našich knihách a písomnostiach, ale aj nových vydaniach Biblie) a Zpěvníka. Bol to zaujímavý mix v minulosti, no toľko sa necestovalo a väčšina bola naozaj pokladom cirkvi a zborov.

           

          1. kantor

            …hľadať a zapisovať, alebo aspon nahrávať staré nápevy v ich zbore. Len takto sa nám tieto poklady podarí zachrániť. Veď každý deň odchádzajú s ľuďmi ktorí si ich ešte pamätali do hrobu- do zabudnutia. Mne  sa napr. podarilo len pri jednej piesni ,,Viem ja že v nebi (ES 697)" zapísať  4 nápevy z našej a okolitých troch dedín. Zaujímavé je , že okrem jednej výnimky sa ani nepodobajú. Každý nápev má svoju jedinečnú melódiu. K tomu ešte v Chorvátovej partitúre su ďalšie 3 nápevy. Tak to už máme 7 nápevov  a to len jednej piesne. A kto vie koľko ich ešte existuje? Tomu sa hovorí duchovná bohatosť národa a cirkvi.

          2. kantor

            Gratulujem tak sa nám tá zbierka pekne rozrastá. Inak tá 204-ka je hroznáJa som ju nikdy nedal na bohoslužby…to sa dá aj spievať v kostole??  Ale zvládli ste ju :o))

          3. Mgr. Marian Sedláček

            U nas sa obcas vyskytuje aj nazivo…

          4. lienka

            Pozdravujem všetkých obetavých kantorov v našej cirkvi. Čítala som si diskusiu o vzniku CD s nápevmi na naše služby Božie. Aj keď táto myšlienka môže v menších zboroch pomôcť, neviem si predstaviť jej presnú realizáciu. Ľudia spievajú rôzne a žiaľ veľa kantorov sa im prispôsobuje a veľakrát spev v našich kostoloch je málo príťažlivý najmä pre mladšiu generáciu. Preto by sme mali naše kresťanske spoločenstvo učiť spievať s radosťou a správne. My v našom cirk. zbore na spestrenie našich spevníkových piesni používame zborový spevokol, ktorý piesne ťahá a ľudí učí. Takto by si kantor mohol pomôcť aj s malou skupinou ľudí, ktorých naučí správne piesne spievať.
            Počúvala som aj nahrávky na webe a rytmus tých piesni, hlavne ta mala pauza (nádychová?) rozbije celu slohu. S takouto nahrávkou skôr ľudí zmätieme ako naučíme správne spievať.
            Nechcem podceňovať tento projekt, ale odporučila by som poradiť sa s odborníkmi kantormi (J. V. Michalko…) v našej cirkvi, alebo aspoň urobiť si exkurziu po našich kostoloch a popočúvať ako ľudia spievajú…

          5. Mgr. Marian Sedláček

            opat pripomeniem situaciu, tento projekt vznika najma pre zbory, ktore sa trvalo alebo docasne ocitaju bez kantora. kde je kantor tam sa da. kde je spevokol (bez hudobneho doprovodu kantora?) tiez dobre… manzelka len vdaka talentu a daru od Pana Boha dokaze spievat bez doprovodu a dobre, ale je to drina, najma, ked chor je mimo… presiel som viacero zborov a nemylme sa, uroven spevu je slaba u vacsiny zucastnenych, situaciu zachranuju ti tahuni… nadychova pauza je najmensi problem, ktory by mal znehodnocovat nahravku – skor bez pauz bu to uz nezaspieval ani vycviceny spevak… pokial mas na mysli rozlicne tempo spevu v roznych zboroch, vacsinou je tempo slimacky male… znacne demotivujuce apon pre mna osobne… kto chce a trocha vie, tempu doprovodu sa prisposobi… kto nie, ten nech radsej trenuje spev doma…

        1. Ribníšän

          … konečne niečo z oblasti opensource, čo vyzerá používateľsky príjemne a zároveň je možno aj dosť "výkonné" (i keď je to zatiaľ "nultá" verzia / jeho vývojári sú toho názoru, že projekt nedozrel na verziu 1.*.*) … pozriem sa na to a potom dám vedieť, čo by som porobil.

          Marián – máš už nachystané nejaké šablóny? (aby bol jednotný grafický rámec)

          1. Mgr. Marian Sedláček

            Dolezite je zacat, forma sa doladi priebezne…

          2. Ribníšän

            … projekt je založený na opensource grafickej knižnici QT (používa ju napr. KDE – grafické rozhranie niektorých distribúcií Linuxu) a zvukový výstup je tuším primárne cez opensource zvukový server ALSA (tiež Linux), ale sú tam aj iné možnosti (ktoré mi zatiaľ nevydali žiaden zvuk 😉

            … do "jeho" formátu MusicXML sa dajú konvertovať partitúry vytvorené v programe NoteWorthy Composer ( http://nwc2musicxml.appspot.com/ ), konkrétne z formátu .nwctxt (ten sa dá uložiť z NoteWorthy v.2.* / ja mám stále v.1 :-]) – píšem to preto, že z jedného dávnejšieho koncertu v Bystrici som zobral a zapísal 4-hlasnú partitúru "Kto len na Boha sa spolieha" – tuším od J.S.Bacha

            … program sa snaží byť robustný (po zrútení pod Windows ponúkne obnoviť  session), ale otvorí len jeden súbor (zo záložky, na ktorej bol fokus)

            … ako som dobre odhadoval, nová partitúra sa robí zo šablóny alebo "od nuly" (dosť zložité) – zišli by sa "naše" šablóny –  aké partitúry chceš najviac zapisovať? (koľko hlasov) –  máš už dáke partitúry z MuseScore? (.mscz resp. MusicXML – .xml)

            Koľkí sa zatiaľ ponúkli? (aby som na to nebol sám :-{))))))))))))))))))))

          3. Mgr. Marian Sedláček

             nainstaluj si asio4all, super nadstavba nad zvukove drivre, malo by pomoct s vystupom zvuku

            mam este jeden prislub spoluprace, …

            mozes zacat vytvorenim sablony, ja sa venujem zvukovej stranke projektu, aj dnes nahravam

            dalsich chcem zapojit na tvorbu partitur, to je Vasa parketa, vystupy potom mozem linkovat do projektu…

            Tiez chcem skusit import midi z partitury a pouzit pri nahravani …

          4. Ribníšän

            [ach-jaj, medzitým si odpovedal a ja som stratil celý odsek, lebo som pre istotu uložil starý text]

            … keďže je to QT, existuje lokalizácia do 27 jazykov (nám najbližšie asi čeština) – Edit / Preferences / General – vpravo hore Language – zvoliť – [Apply alebo OK] – zatvoriť program (File / Quit) – znova spustiť

            … inak, lokalizácia do slovenčiny by nemala byť veľký problém, stačí zohnať systémový slovenský súbor pre QT qt_sk.qm a redigovať nový mscore_sk.qm (napr. z českého súboru)

             

            šablóny resp. predlohy: urobím teda unisono a zvyčajný kombinovaný 4hlas? (do dvoch osnov – s husľovým a basovým kľúčom)

          5. Mgr. Marian Sedláček

            iba laicky mozem povedat – tak, aby to islo realne zahrat… trosku mozno mimo ale nie som v tom odbornik – co s medzihrami, nastupmi a zavermi… aj to sa tam zapisuje, alebo je to cisto na fantazii a zrucnosti kantora?

          6. Mgr. Marian Sedláček

            Tak nakukol som do oficialnej partitury, a najlepsie asi bude zachovat tu istu strukturu – huslovy a basovy kluc 2 a 2 hlasy, zrejme je to z nejakych dovodov tak vyhovujuce – to viete vy studovani muzikanti, ja hram iba na gitaru, aj to nie z not…

          1. Mgr. Marian Sedláček

             Mozno sa prida…

        2. Mgr. Marian Sedláček

          Urobte to – zaznamenajte prave svoj doprovod lubovolnej piesne z ev. spevnika pomocou vystupu z klavesov v MIDI formate – to je jedina podmienka – my vieme naspievat a nahrat zvysok. prevod do partitury urobime softverovo…

  2. mirkomoj

    Nech Boh mocne požehnáva túto vašu prácu! Samozrejme i ja rad poskytnem pár starých nápevov ktoré mam nahrane no veľa som pred časom odovzdal istemu mladému kantorovi z Liptova no myslím , že rád ich poskytne i on späť.

  3. michaleged

     Na úvod zdravím všetkých žijúcich kantorov a kostolných muzikantov,ktorí sú ešte odhodlaní v kostoloch muzicirovat,či zahrať niečo aj z vlastnej hlavy,čiže improvizovať prípadne zmeniť farbu,silu organa a podať tak poslucháčovi niečo nevšedné nápadité a jedinečné,ktoré sa už nemusí nikdy zopakovať a zakaždým príde niečo nové.

     Myslím,že táto myšlienka sprostredkovať veriacim reprodukované piesne z CD ako podklad k tomu aby si zaspievali je dosť zlá myšlienka,keďže piesne v ES bývajú aj 11 veršové proste dlhé na to aby sa melódia s harmóniou dookola stále opakovala. Aj keď hrám tak dlhú pieseň dokážem meniť harmóniu počas všetkých 11 veršov alebo sa hrám so zvukom. Neikedy medzi veršami (zhruba po každom treťom) urobím miernu pauzu alebo aspoň prieťažné zakončenie. Tým, že pesnička odznie z CD bez akejkoľvek zmeny doslova v ,,rovnošate" stratí ľudskosť,invenčnosť skrátka to čo skutočný organista do pesničky dáva. Často už podľa predohry piesne počuť,či kantor sa vyzná vo svojom umení alebo len lapá po dychu a tak tá pesnička potom aj vizera.Neviem si predstaviť predohru piesne k takto spracovaným nápevom v takejto podobe…

    Treba dať niečo viac do CD ako len zharmonizované nápevy. Harmonizácia piesní je v tomto prípade detajl.

     

    1. Mgr. Marian Sedláček

       CIT: Na úvod zdravím všetkých žijúcich kantorov a kostolných muzikantov,ktorí sú ešte odhodlaní v kostoloch muzicirovat,či zahrať niečo aj z vlastnej hlavy

      Ako keby si mal dojem ze ich uz vela takych nieje… Opravim ta… NIE JE UZ VELA KANTOROV AKO TAKYCH….

      CIT:Aj keď hrám tak dlhú pieseň dokážem meniť harmóniu počas všetkých 11 veršov alebo sa hrám so zvukom. Neikedy medzi veršami (zhruba po každom treťom) urobím miernu pauzu alebo aspoň prieťažné zakončenie. 

      Ved o to mi ide – chcem zachytit originalne verzie, aj tie Tvoje, ak dovolis! Primarne mi ide o zaznam zivej nahravky ziveho kantora… Partitura je len doplnok do mozaiky, niekto nema ani to…Viem ze je oficialna verzia, ale su aj rozne ine moznosti ako to zharmonizovat.

      Zatial tolko, takze…. ides do toho s nami, ci nie?

       

       

      1. michaleged

         Mal som tú česť nahliadnuť do odkazu, ktorý ste uverejnil v úvode blogu (audio.4fan.cz).Tak som bol zvedavý ako to vlastne je… 
         Klikol som si na pesničku (- 192 -),ktorá nie je až tak spievaná (aspoň v našom zbore nie),ale pre jedno obdobie som to upravil aj pre spevokol (3 hl. ženský so sprievodom organa). 
        Chcem týmto povedať- keď sa púšťate do takého projektu ako spracovanie piesní v elekt. podobe s čím súvisí aj harmonická úprava piesní (choralmelodien), tak by bolo potrebné poznať ich aj z historického aspektu aby sa čo najviac dodržala autentická podoba piesne.
        Nie jeden nemecký Biograph sa rozpísal o Jahannovi Crügerovi, ktorý napísal množstvo ev. piesní v nemecku (- 192 – je jedna z nich v našom ES) ešte keď pôsobil ako Musikrtheoretiker – Gesangbücher des Berliner Kantors pred nástupom veľkého J.S.B do hudobného života. 
        Do kostolov chodia rôzny ľudia – z iných cirkví a nepoznajú možno naše pesničky, ale zase na druhej strane môžu mať vzdelanie práve v tejto oblasti, a tak sa možno aj čudujú aké to máme piesne.
         V prístupe k danej problematike piesní spočíva skôr v ich pôvode ako boli pôvodne napísané a zharmonizované. Zaujímavé sú prípady napr. Bachových choralov ktoré sú dnes úplne ináč hrané a harmonicky spracované ako boli pôvodne. Dôvod je jednoznačný. Neschopnosť kantorov zahrať tak napísanú pieseň, čo bolo dôsledkom harmonickej radukcie preto pieseň sratila estetickú krásu,ktorá bola nahradená jednoduchými akordami. Niekoľko krát brat kantor sa tu na stránke evanjelik snažil predostrieť aké by to bolo krásne keby ožili staré nápevy. Ani to mi nieje dodnes jasné aké je harmonické spracovanie piesní aký je k tomu organový podklad… Ja by som skôr hľadal pôvod a originál ako novodobý duplikát dnešnej tvorivosti.  

         

        1. kantor

          Po dlhšom čase ťa zdravím. Chcem len trochu reagovať na tvoju vetu:

           ,,Ja by som skôr hľadal pôvod a originál ako novodobý duplikát dnešnej tvorivosti.  ,,

          Určite je dobré poznať, či aj vedieť zahrať, alebo zaspievať pieseň v pôvodnom znení ,niekedy ozaj až zo stredoveku. Také piesne sa poväčšine dosť ťažko spievajú a sú aj dosť nezáživné( pre väčšinu bežných návštevníkov bohoslužieb).

          Fakt si radšej beriem príklad zo Sneidra- Trnavského, ktorý sa až tak bezhlavo nedržal pôvodných nápevov a zharmonizoval časom zľudovené, pôvodné piesne. A len preto sa doteraz dajú veľmi dobre spievať a sú populárne a veľmi obľúbené u katolíkov.  Aj sám si ich občas zahrám. Tie molódie a zharmonizovania sú perfektné. Viac našich piesní ( ich melódie) , vraj v pôvodnom- historickom prevedení sa veľakrát spievajú ťažko a bez iskry. Kde zmizla naša spevavosť??? A pritom niekedy sa spievali veľmi dobre a často (napr. č.102, 253,259,384,…) A koľko krásnych piesní úplne chýba  (Tranoscius č.99,468,731…,príd. č. 20,83,89…). Toto je môj už tisíckrat prezentovaný názor .

          Michal, pomôž týmto ľuďom zharmonizovať a nahrať piesne z ev.spevníka, nech to zdokumentujú na nete. Je to fajn myšlienka a bude to prospešné pre mnohých ľudí,  v mnohých zboroch. Nech Ti Pán žehná v tvojej službe a vlastne aj všetkým ktorí akokoľvek slúžia.

          PS:  harmonizáciu piesne č. 192 na audio.4fan.cz  by som aj ja riešil inak:o)

          1. Mgr. Marian Sedláček

            ta 192 bola jedna z prvych nahranych… inak vacsina z nahravok su na jeden sup nahrate, ak je technika ok, hned na prvy pokus… nas hostujuci pan kantor to vsetko hra "z voleja", ziadny papier s notami, iba spevnik… co pozna lepsie, i zaspieva… obcas som sa pridal i ja, mame z toho radost, a verim, ze Pan tiez… v podstate sa zaobideme bez notovych podkladov i nadalej, ale o co mi ide – zbierat postupne rozne verzie z roznych zdrojov ci formou notoveho zaznamu, alebo v midi suboroch… pridavat a rozsirovat projekt nielen rozsahom a kompletnostou, ale i do sirky, participaciou roznych interpretov a verzii, neskor i tych starsich uz pomaly zabudnutych… platforma je vytvorena – kto je ochotny zapisat noty, dostane pristupove heslo na spolocne konto v spominanom programe, a moze ukladat svoje vytvory online…

          2. kantor

            Komentár bol presunutý sem.

          3. adminko

            Keďže je táto otázka možno zaujímavá aj pre iných, vytvoril som z nej samostatný diskusný príspevok.

          4. Mgr. Marian Sedláček

            Keby to takto znelo v kostoloch… uz len kvoli tomu by som sa tam rad vracal :-)… zalinkovane aj u mna…

Komentovať