QUOD LICET JOVI, NON LICET BOVI

 

Krysztof Olaf Charamsa zrejme pozabudol na pravdivý latinský výrok: Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi! 

Deň pred začiatkom biskupskej synody o manželstve a rodine, ktorá v súčasnosti prebieha vo Vatikáne, sa Charamsa verejne priznal k svojmu homosexálnemu vzťahu. Predstavil zároveň aj svojho partnera, ku ktorému sa nežne pritúlil, aby nikto nemal pochybnosti. 43 ročný Charasma žije posledných 17 rokov vo Vatikáne. Je členom kongregácie pre náuku viery a sekretár Medzinárodnej teologickej konferencie.

Ako sám uviedol:

”Chcem, aby cirkev a moja komunita vedeli, kto som: Som homosexuálny kňaz, ktorý je šťastný a hrdý na svoju identitu. 

Som pripravený niesť za to následky. 

Ale prišiel čas, aby cirkev otvorila svoje oči pred homosexuálnymi veriacimi a pochopila, že riešenie, ktoré navrhuje – úplná abstinencia pohlavného života – je neľudské. 

Sám by som sa stratil v nočnej more mojej popieranej homosexuality, ale Boh nás nikdy nenechá samých. Myslím, že ma doviedol k tomu, že som sa odhodlal k tomuto veľmi vážnemu existenciálnemu rozhodnutiu”.

 

Za načasovanie tohoto rozhodnutia ho nepochválil hovorca Svätej stolice Federico Lombardi. “Rozhodnutie urobiť tak exponované vyhlásenie v predvečer otvorenia synody sa javí ako závažné a nezodpovedné, pretože to má za cieľ vystaviť synodálne zhromaždenie nežiadúcemu mediálnemu tlaku. Bezpochyby Mons. Charamsa nebude môcť pokračovať vo vykonávaní doterajších úloh v Kongregáii pre náuku viery a na pápežských univerzitách, zatiaľ čo iné aspekty jeho situácie sú v kompetencii jeho diecézneho ordinára”.

Medzitým pápež František pobývajúci na návšteve v USA  sa vo Washingtone súkromne so svojím dávnym priateľom z Argentíny Grasim.

Yayo Grassi, ktorý sa netají svojou homosexuálnou orientáciou, priviedol na stretnutie s pápežom ( 23.9.) v priestoroch apoštolskej nunciatúry aj svojho partnera Iwana Bagusa. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spradajská televízia CNN.

CNN zverejnila aj video, ktoré ukazuje zvítanie Františka a Grassiho “vrelým objatím”. Grassi povedal, že stretnutie zorganizoval osobne s pápežom prostredníctvom elektronickej pošty ešte niekoľko týždňov pred jeho plánovanou návštevou USA.

“Tri týždne pred cestou mi zatelefonoval a povedal mi, že by ma veľmi rád objal”, povedal Grassi. 

Pápež František vyučoval v rokoch 1964-65 dnes 67 ročného podnikateľa Grassiho literatúru a psychológiu na katolíckej strednej škole v argentínskom Santa Fé. Grassi, ktorý sa vyhlasuje za ateistu, sa presťahoval do USA v roku 1978. Tvrdí, že František o jeho orientácii vie už dávno a nikdy ho za jeho homosexuálny vzťah neodsúdil. Na videu František hovorí, že si pamätá ako sa stretol s Grassiho partnerom v Ríme.

K stretnutiu Františka s Grassim prišlo deň predtým, ako sa pápež stretol s úradníčkou Kim Davisovou z Kentucky, ktorá strávila 6 dní vo väzení za to, že odmietla vydať párom rovnakého pohlavia potvrdenie o “sobáši”. Vatikán medzičasom vyhlásil, že  stretnutím s Davisovou František nechcel vyjadriť podporu jej prípadu: “Stretnutie s ňou nemá byť považované za formu podpory jej pozície v jednotlivých a ani komplexných aspektoch”.  – “Takéto krátke stretnutia sa vyskytujú počas všetkých pápežských ciest a súvisia s pápežovou charakteristickou vľúdnosťou a prístupnosťou. Jediná skutočná audiencia, ktorú pápež na nunciatúre poskytol, bola pre jedného jeho bývalého študenta s rodinou,” dodal pápežov hovorca.

Zhrnuté a počiarknuté: Charasma neni Grassi, ani pápež. Kim Davisová je len obyčajná žena. V predvečer otvorenia synody pápež poctí vrelým objatím iba toho, koho sám chce. Čo je dovolené Jovovi, neni dovolené volovi.

Zo zdrojov Vatikánskych a CNN – ag.tbc.

Komentovať