Pápež a Morales

Prezident Bolívie Eva Morales šokoval pápeža Františka. Dosiahol to tým, že mu pri privítaní  dal zvláštny dar. Agentúrne správy sa v popise daru mierne rozchádzajú. Pôvodná správa znela, že mu dal sošku Ukrižovaného Krista, ale na kosáku a kladive. To je známy symbol komunistov.  Iní písali, že mu naopak, dal kosák a kladivo na soške.

Dokumentárne zábery ukázali, že Ukrižovaný bol položený len na kladive. Keďže kríž chýbal, nie je celkom isté, či ide o osobu Krista, alebo niekoho iného. V každom prípade hovorca Vatikánu Federik Lombardi uviedol, že pápež “nevedel “, čo  vlastne dostal. Tiež nie je  jasné, či tento dar odmietol, alebo neodmietol.

Niektorí biskupi sú však rozhorčení. Napr.španielsky Jose Ignatio Munilla napísal:”Moraesovo gesto je vrcholom arogancie, manipulovať Bohom na účel ateistických ideológií”. Ak je to tak, čo povedať o samotnom autorovi symbolu,  zavraždenom jezuitovi Luisovi Espinalovi? Niektorí o ňom hovoria” bol to mučeník”, ako blahoslavený Oscar Romero, iní, že bol komunista!  Pápež má teda o čom premýšľať. Čo s takýmto kňazom? Exkomunikovať (a upáliť), alebo  vyhlásiť za blahoslaveného?

Čo  má urobiť z týmto darom?

P.S. Rozhodne by ho mal prijať a následne darovať nášmu premierovi Ficovi. Pre obirmovaného komunistu je ako stvorený.

Komentovať